Няма нови случаи на морбили през последната седмица

  1. Homepage
  2. Блог
  3. Няма нови случаи на морбили през последната седмица
Няма нови случаи на морбили през последната седмица

Няма нови случаи на морбили през последната седмица

Няма нови случаи с диагноза „морбили“ в Пловдивска област през последната седмица. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурен епидемиолог от Регионалната здравна инспекция. Ситуацията със заразното заболяване е напълно овладяна. Броят на хората с поставена диагноза „морбили“ е 167, в периода от 17 март до 14 юли. Последните два случая със съмнение за наличие на заразното заболяване бяха регистрирани в първата седмица на месец юли, като от началото на юни до този момент те са общо 38. Най-много са болните с диагноза „морбили“ в рамките на град Пловдив и село Йоаким Груево, като в двете населени места са се разболели над 100 души. Регистрирани са и единични случаи в други населени места от областта.

Все още продължава имунизирането срещу морбили на всички, които са пропуснали имунизация или са контактни на вече заразените. Ситуацията в Пловдивска област е повече от стабилна, като разпространението на заболяването е ограничено, категорични са специалистите. Припомняме, че на 5 май нов случай на морбили е регистриран при 2-годишно, ваксинирано срещу болестта, дете. До момента, в който на сайта на РЗИ- Пловдив се даваше детайлна информация при 50 потвърдени лабораторно случаи, ваксинираните от тях бяха 16. По-голямата част от болните са деца до 1 година, при които ваксината не се поставя. На 3 май беше съобщено, че три деца, ваксинирани срещу морбили са се разболели, едното от тях е имало и втора доза от ваксината. Здравните експерти се опитаха да внушат, че случаите се дължат на флашиво вписани ваксини, но статистическите данни говорят за много случаи на епидемии именно сред ваксинираните.

Припомняме, че през пролетта бе проведена засилена имунизационна кампания, която се случи в сезона на втората грипна вълна, както и изострянето на алергичните състояния. Тези обстоятелства повишават риска от появата на нежелани странични реакции след ваксиниране. Освен това ваксината, която се поставя не е само срещу морбили, а съдържа и живи щамове на паротит и рубеола. Припомняме и, че по време на морбилната епидемия през 2009 – 2011 г. ваксинационният статус на заболелите е известен при 52% т.е. при 52 на сто от случаите е ясно дали пациентът е бил ваксиниран или не. Във възрастовата група 1-14 г. от групата с известен ваксинационен статус, 70% от заболелите са ваксинирани с една доза МПР ваксина, като е прието, че една доза ваксина се счита за достатъчна, а втората е с цел да обхване нереагиращите от първата. В различните страни има големи разлики във възрастта, на която се прилага втората доза. Също така въпреки популярните внушения, че предимно неваксинираните са изложени на риск от морбилна инфекция при среща с патогена, проучвания показват, че морбили се разпространява успешно и сред популации с 99% ваксинирани лица (Gustafson et al., 1987; Chen et al., 1989; Boulianne et al., 1991), както и други високи проценти заболели, които са напълно ваксинирани (Faneye et al., 2015; Gupta et al., 2015; Vaidya et al., 2016; MMWR, Sept. 02,1988/37(34);527-31), включително при лица с предварително доказан ваксинален имунитет, солидни антитяло-отговори и явяващи се заразоносители, което подчертава необходимостта от задълбочени епидемиологични и лабораторни изследвания при съмнение за морбили, независимо от ваксинационния статус (Rosen et al., 2011).
Коментари

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress