Блатно кокиче

На какво се дължат лечебните му свойства?

Блатното кокиче е представител на луковичните растения и в зависимост от вида може да бъде едногодишно, двугодишно или многогодишно. Среща се в различни форми и размери според разновидностите. Общото е, че листата са съединени със стъблото, издължени и остри. Цветовете са бели до бледо розови. То има много разновидности и е разпространено в различни региони. Родом е от Европа, но се среща и в Северна Африка и Западна Азия.

Години наред това крехко и нежно цвете представлява обект на силен интерес от страна на специалисти в различни сфери на науката. Един от ценните в състава, на кокичето, елементи е галантамин хидробромид. Това вещество се извлича от луковицата на кокичето, но може да бъде произведено и по синтетичен начин. Галантамин хидробромид, нар. още „Нивалин“ обикновено намира приложение във фармакологията при направата на различни лекарствени продукти.

Доказано е, че нивалинът е вещество, което се причислява към група от елементи, които действат положително над мозъчната и нервната система. Свойството на нивалинът е да повишава количеството на определени органични вещества в мозъка и по този начин действа за подобряване на паметта и концентрацията.

Активното вещество, част от състава на кокичетата, галантаминът, се използва за лечение на някои неврологични заболявания или прогресивни мозъчни нарушения като болестта на Алцхаймер или деменция. Този тип заболявания причиняват проблеми свързани с влошаване на умствените способности. Счита се, че галантаминът съдейства при проблеми с паметта, намалена концентрацията или поведенчески нарушения. Галантаминът е вещество, което е активно в улесняване на мозъчната функция и може да подпомогне в лечението на някои мозъчни увреждания.

Блатното кокиче цъфти 2-3 седмици в средата до края на пролетта, приблизително по същото време като повечето лалета. Луковиците на многогодишните растения не обичат да бъдат местени, така че пресаждането не е препоръчително. У нас блатни кокичета вече се срещат по-рядко и са обозначени като защитен вид в Червената книга на България.

Двата основни вида са:

  • Обикновено (лятно) блатно кокиче – това е многогодишен вид, достигащ 35–60 см височина. Цветовете са с диаметър около 3-4 см и имат шест бели венчелистчета. Познато е още като „лондонска лилия“;
  • Пролетно блатно кокиче – на външен вид не се различава много от обикновеното кокиче, но е по-ниско – до 12-35 см. и цъфти малко по-рано. И двата вида са защитени в България.

Растението по принцип е отровно, но при извличане на екстракт при определени условия, които споменахме по-горе, може да бъде лечебно. От здравословна гледна точка, блатното кокиче се използва основно в две направления – за намаляване на ефектите на стареене върху кожата и като помощно средство при лечение на Алцхаймер. Сега ще разгледаме как точно действа екстрактът при тези състояния:

Anti-age ефект на екстракта от блатно кокиче

Както знаем, кожата е най-външното покритие на живата тъкан. Тя е най-големият орган на тялото и се състои от множество слоеве, за да пази подлежащите мускули, кости, връзки и вътрешни органи. Кожата съдържа различни функционални системи и типове клетки, за да осигури цялостна защита срещу външни елементи. Следователно тя е прекомерно изложена на вредите на околната среда, включително слънчевата светлина и свободните радикали. Те водят до образуване на бръчки и пигментация, загуба на еластичност и по-висока чувствителност на кожата. Така с времето тези системи започват да не работят толкова добре. Някои дори, малко по-малко, спират да функционират с възрастта. При проблеми с кожата се обърнете към качествен дерматолог в град София.

Екстракт от блатно кокиче при лечение на Алцхаймер

При болестта на Алцхаймер в мозъка се извършват много химически промени. Една от най-ранните и най-големите е, че намаляват нивата на химикал, наречен ацетилхолин. Той помага на мозъка да работи правилно. Галантаминът забавя разграждането на ацетилхолин, така че да може да се натрупа и да има по-голям ефект. Въпреки това, тъй като болестта на Алцхаймер се влошава с времето – рано или късно ацетилхолинът се изчерпва, така че и действието на галантамина ще отслабне. Галантаминът се отпуска само по лекарско предписание, най-често под формата на таблетки.

Внимание! Не бива да прибягвате до самолечение, ако имате достъп до лекарството!

В миналото България е била на едно от първите места по износ на екстракт от блатно кокиче, но с оглед на това, че вече е застрашен вид у нас, производителите се насочват към Турция и Албания като източници. Все пак заслугата на български химик за разработване на лекарството няма как да бъде забравена и остава повод за гордост.