Най-добрият начин да подобрите бързо физическото и психическото си здраве.

 Всички вече знаят как да подобрят физическото си здраве, но поддържането на психичното здраве е еднакво важна задача за всички, особено за първите лица. Опитайте се да подобрите психологическото си благополучие, като използвате тези прости, но ефективни съвети:

 • Качеството на съня е по-важно от количеството.

Нарушаването на съня засяга не само здравословното състояние, но също така има пряко влияние върху психичното здраве. Защо се случва? Когато се нарушава със съня, такъв жизненоважен хормон като мелатонин не се произвежда. Недостигът на мелатонин може да допринесе за:

 • развитие на депресия и увреждане на паметта;
 • неспокоен сън и ранно събуждане;
 • намаляването на концентрацията на вниманието повишава умората.
 • Заслужава да се отбележи, че мелатонинът е отговорен за отслабването и поддържането на младостта.

Продължителността на съня трябва да бъде 7-8 часа. Другото, което е важно е, че трябва да се научите да си лягате по едно и също време всеки ден. За да се произведе мелатонин, е необходимо да заспите преди 12 часа през нощта. Тъй като по това време се случва синтеза на хормона. Важно е да знаете, че и най-малкият поток светлина може да наруши синтеза на мелатонина. Така че си струва да спите в тъмна стая и без включените светли устройства!

 • Здравословна диета

 Повечето от нас знаят, че здравословната диета е полезна за физическото здраве. За първите респонденти е необходимо да се контролира телесното тегло, за да има винаги висока ефективност. Но също така значително намалява риска от развитие на много заболявания, включително затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори злокачествени тумори. Човешкият мозък също се нуждае от набор от хранителни вещества, за да работи правилно и да контролира работата на други системи в човешкото тяло. Има редица храни, които могат значително да влошат психичното здраве, като например:

 • захар;
 • хранителни добавки;
 • прекомерен кофеин;
 • злоупотребата с алкохол.
 • Физическа активност за вашето тяло и ум.

Физическата активност е много важна за всички аспекти на здравето, включително психичното благополучие. Затова се препоръчва да се отделя поне 20 минути на ден за спорт. Времето, което минава в природата, също може да осигури добро психическо състояние. Ходенето е най-достъпната форма на физическа активност, която в комбинация с общуването с природата и приятелите спомага за намаляване на негативните ефекти от стреса. Трябва да се отбележи, че заседналият начин на живот (в офиса и у дома) се отразява неблагоприятно на психичното здраве. Йога е един от методите за получаване на положителни психофизични ефекти върху човек и помага за намаляване на тежестта на симптомите на тревожност и депресия. Основното предимство е, че при практикуване на йога няма противопоказания!

 • Слушайте сигналите на тялото и ума си.

Човешкото тяло е уникална система за самолечение и самопочистване. Той има много „сензори“, които регистрират нежелани и вредни ефекти. Има много начини, когато тялото ви алармира за необходимостта да промените нещо. Човешкото тяло е умно; опитва се да ни спаси много пъти на ден от нещо. Ето защо е необходимо да се слушат такива сигнали. Медитацията и практикуването на йога са фокусирани върху това, опитайте го всеки ден! Отпуснете се от всичките си електронни устройства и интернет. За един ден оставете смартфона си у дома, изключете сигналите и всичко друго, което ви разсейва. Прекарвайте време в чат на живо, имайте нещо интересно за семейство или приятели. Когато направите това веднъж, веднага ще усетите как главата ви става бистра.