Много разпространено е твърдението, че кафявата захар е много по-полезна от бялата. Но някои хора  твърдят, че разлика няма. Каква е истината? Какво да изберем?

Известни са много вреди, които бялата захар нанася на нашия организъм. Истината е, че в нея не се съдържат никакви жизненоважни хранителни вещества, необходими за човешкото тяло. В нейния състав липсват витамини, минерали или протеини, които да подобрят по някакъв начин нашето здраве или да подхранят организма ни. Единственото, което ни дава бялата захар е енергия и калории. Както и неприятности. Захарта се е превърнала едва ли не в основна хранителна група  за днешното общество за съжаление. Забързаните дни, трескавото ежедневие, напрежението в офиса… Всичко това редовно ни принуждава да се храним нередовно, небалансирано и нездравословно. През  последните години консумацията на бяла захар се е повишила многократно. Тя е източник на леснодостъпна енергия. Бялата захар задължително е рафинирана.

Какво всъщност се случва, когато захарта попадне в кръвта ни? Тя се разгражда до глюкоза и фруктоза, които трябва да бъдат преработени от организма ни. Когато нивата на глюкозата в кръвта се повишат, телата ни започват да произвеждат хормона инсулин, който помага за абсорбирането на глюкозата. Черният дроб пък започва работа на бързи обороти и се натоварва с преработката на фруктозата. С няколко думи – тялото започва да се труди, за да преработи погълнатата от нас захар. Организмът може постепенно да развие инсулинова резистентност и да престане да се справя с преработката на захарта, а черният дроб има опасност да се увреди от прекомерните количества фруктоза, с които го товарим. А най-лошото е, че когато хапнем набързо, просто ей така между другото, нещо съблазнително вкусно – кроасан, вафличка, шоколад, кремче – заради повишеното ниво на захарта организмът ни освобождава допамин, а мозъкът ни заповядва да изпитаме удоволствие. Тоест: консумацията на бяла захар може да доведе до пристрастяване!

Кафявата захар, за разлика от бялата, има редица неоспорими преимущества. Бялата захар е рафиниран продукт, получен в резултат на химическа преработка на кафява захар. За нейното производство се използват различни избелващи средства, част от които остават в бялата захари заедно с нея проникват в човешкия организъм. Кафявата захар, в чието производство не се предвижда такова избелване, е много по-натурален и екологично чист продукт. В кафявата захар присъства меласа, притежаваща много полезни минерални вещества.

Тъй като кафявата захар се произвежда по различен процес от бялата, тя има различна химическа структура и организма ни реагира по различен начин, когато я консумираме. Тази фина разлика прави кафявата захар много привлекателна за хората, които искат да балансират диетата си, да бъдат по- здрави и да получат някои от многобройните ѝ предимства.

Специалистите препоръчват на майките да приготвят храна за своите деца с кафява нерафинирана захар. Но винаги трябва да имаме предвид, че употребата на захар, независимо дали е бяла, или кафява, е свързана с въглехидратно натоварване на организма. При разумен прием на захар и бялата, и кафявата могат да бъдат употребявани без вреди за здравето.

С две думи – възможно най-просто:

  • Захарта е полезна и необходима храна, даваща енергия по най-лесния начин с минимално натоварване на организма.

Запомнете:

  • Няма значение с каква захар ще овкусите кафето или чаят си! Прекомерният системен прием и на двете, не би се отразил добре на физическото ви състояние.

И помнете, че всичко е в дозата!