Кокосово брашно

Какви са ползите за здравето от кокосовото брашно?

Кокосовото брашно е несравнимо уникална и вкусна алтернатива на пшеничните и други зърнени брашна. Фино бялото брашно се произвежда от смилането на изсушената вътрешна част на кокосовия орех. Може да използвате за вкусни сладкиши, тестени закуски или основни ястия. Кокосовото брашно има голям брой хранителни вещества и фибри, състав, който го отличава от по-често срещаните брашна от ориз, соя, ядки, картофи и царевица. Готвенето с кокосово брашно предлага редица ползи за здравето, което го прави една наистина предпочитана кулинарна съставка.

Кокосовото брашно е сравнително нов продукт на пазара, особено в България. Търсенето и предлагането му се пораждат най-вече покрай желанието на много хора да намерят алтернативи на традиционното бяло брашно, което се използва при приготвянето на множество тестени изделия, супи, заливки и други.

За разлика от другите брашна, кокосовото брашно е с естествено съдържание от 75% фибри (9-10 грама в две супени лъжици). Фибрите са от решаващо значение за поддържане на здравословно храносмилане и процеси на елиминиране и детоксикация на организма. Експертите препоръчват консумация на 20-15 грама фибри на ден. Съвременните производители на храни и фармацевтични компании предлагат на пазара асортимент от изкуствено създадени фибри за обогатяване на брашната.

Смело заложете на кокосовото брашно, като го добавите към шейкове, кисело мляко или сосове – един наистина вкусен начин да си набавите необходимото количество фибри по един балансиран и здравословен начин.

Повечето зърнени продукти (пшеница, царевица и соя) масово се отглеждат върху изчерпаните почви на промишлените ферми и подлежат на генетична модификация, то кокосовите орехи са освежаващ източник на естествено срещащите се минерали. Обикновено кокосовите палми се отглеждат върху минерално богатите вулканични почви на тропиците, естествено наторени с морска вода, която съдържа пълна комбинация от всички микроелементи, от които се нуждае човешкото тяло. За разлика от зърната, кокосовите орехи не съдържат фитинова киселина.

Кокосовото брашно представлява фин прах, който идва от вътрешността на кокоса. Тя е позната като плътна, месеста материя, която крие в себе си редица полезни вещества и капсулова така познатия кокосов сок.

Най-качественото кокосово брашно се приготвя от изсушената ядлива сърцевина. Специфичното при процеса е, че тя се суши на ниска температура, за да не се унищожат полезните витамини и минерали, които иначе откриваме в нея. Получената материя се обезмаслява допълнително и, като последен етап на обработка, се смила на фино брашно.

В рафинираните брашна са концентрирани прости въглехидрати, които бързо се метаболизират и предизвикат нездравословни колебания в нивата на кръвната захар в организма. В тялото се предизвиква стрес, водещ до хормонална дисрегулация, възпалителни процеси и наддаване на тегло. Ето защо богатите на захар тестени изделия и други рецепти, приготвени с рафинирани брашна, са извън здравословните хранителни режими. Според проучванията кокосовото брашно има понижаващ ефект върху гликемичния индекс. Неговото ниско съдържание на прости въглехидрати в съчетание с високо съдържание на фибри, го превръщат в брашно, което има благотворно влияние върху нивата на кръвната захар.

Веднъж след като се запознаете с кокосовото брашно, трудно ще намерите причина, която да ви откаже от използването му.

В него се съдържат:

  • калий, който е известен като „искрата на живота“ и присъства в почти всяка наша тъкан;
  • фосфор, който е вторият най-важен елемент в тялото ни и отговаря за здравето на костите, зъбите, мозъка, бъбреците, сърцето;
  • желязо, което си набавяме от малко продукти, а има огромно значение за енергията и здравето ни;

Присъствието на тези елементи, както и на витамините от група B, помагат на цялото тяло да бъде здраво, но и да имаме по-силна имунна система. Това е от особено значение през есента и зимата.

Освен това, кокосовото брашно има много силно антибактериално, антиалергенно и антигъбично действие. Това го прави изключително подходящо при хронични инфекции и заболявания от всякакъв тип и вид. Изследвания твърдят, че консумацията на кокосово брашно влияе и на здравето на кожата – тя е по-гладка, красива и изчистена от възпаления.

Нещо повече – тъй като кокосовото брашно не се приготвя от зърнени култури, то не съдържа глутен. Това го прави идеално за хора с непоносимост към веществото и ако сте от тях, няма да се налага да се отказвате от любимите си тестени изкушения.