Областна Дирекция по Безопасност на Храните – град Ямбол
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е единен орган за контрол на безопасността и качеството на храните в Република България.
Създадена в началото на 2011 г., БАБХ следва най-добрите европейски практики в прилагането на високи стандарти при контрола в областта на безопасността и качеството на храните, хранителните добавки и напитките, здравеопазване и хуманното отношение към животните, растителната защита и торовете, фитосанитарния контрол, фуражите, граничния контрол и др.
БАБХ ежедневно осъществяваме стриктен контрол по цялата хранителна верига – от полето и фермата до масата.
Българска агенция по безопасност на храните – Враца, контролира и следи за спазването на законовите изискванията по отношение на:
- Фитосанитарната дейност, продуктите за растителна защита и торовете;
- Ветеринарномедицинската дейност, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях;
- Страничните животински продукти, непредназначени за консумация от човека;
- Фуражите;
- Суровините и храните с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води;
- Материалите и предметите, предназначени за контакт с храни;
- Съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци със стандартите на Европейския съюз за предлагане на пазара.
Българска агенция по безопасност на храните осъществява и:
- Оценка на съответствието на качествените характеристики на храните с изискванията на национални стандарти, стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентния орган, и технологични документации;
- Лабораторно-диагностична и научноизследователска дейност;
- Оценка и комуникация на риска;
- Обучение и квалификация;
- Други дейности, предвидени в Закона за Българската агенция по безопасност на храните.