билки

Коя е най-полезната билка?

През последните години лечението с билки става все по-популярно и предпочитано както от учените, така и от пациентите. За това връщане към билките спомага и фактът, че голяма част от съвременните медикаменти се произвеждат от растения. Над 20% от лекарствата в днешно време произхождат от билки. Лечението с билки е познато от древни времена. Един от първите източници за практиките на билколечение в българската държава е „Шестоднев“ на Йоан Екзарх (7 век), в който се описва лечението на плеврит с върба, кукуряк и топола. Богомилите също са били известни с народното си лечение. Днес у нас съществува огромно богатство и разнообразие на растителни видове – около 3600. Като лечебни растения се употребяват около 650 от тях, а ежегодно се събират над 300 вида. Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия българските билки съдържат висок процент биологично активни вещества.

билки

НАЙ-ВАЖНИТЕ БИЛКИ

АЛОЕ ВЕРА

Алоето има слабителни свойства и се смята за полезно при програми за детоксикация на стомашно-чревния тракт. Гелът от алое вера действа изключително добре на кожата. При външна употреба облекчава, успокоява, хидратира и подпомага възстановяването на кожата след слънчеви изгаряния.

АРНИКА

Кремът от арника помага при натъртвания и косопад. Не нанасяйте крема  върху наранена кожа, не приемайте вътрешно и никога не го използвайте неразреден, защото може да бъде токсичен.

АСТРАГАЛ

Използва се за подсилване на имунната система и превенция на настинки. Има антибактериални, противовъзпалителни, диуретични и противоракови свойства. Скорошно клинично изследване потвърди, че билката увеличава количеството на левкоцитите в кръвта, които се борят с инфекциите.

ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът подобрява храносмилането и е полезен при различни проблеми с храносмилането, като стомашно разстройство, морска болест и др. Има също така противовъзпалителен ефект и е полезен за запазване здравето на ставите. Казано накратко – успокоява стомашно-чревния тракт и предотвратява сутрешното гадене по време на бременност. Помага при симптоми на грип, настинка, бронхит и кашлица.

билки

ГИНКОБИЛОБА

Подобрява кръвообращението, особено в мозъка, и е полезна при проблеми с паметта, концентрацията, старческа деменция, световъртеж, шум в ушите и студени крайници. Също така помага за справянето с нарушената еректилна функция, тъй като увеличава притока на кръв в пениса.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Жълтият кантарион е ефективен при справянето с проблеми като сезонно афективно разстройство, депресия, изнервеност, безсъние и анорексия. Преди прием на тази билка е необходимо да се посъветвате с лекар или фармацевт, съветва специалистът. Причината за това е, че не се разрешава употребата на кантарион в комбинация с антидепресанти или антикоагуланти. Тази билка е добре известна като антидепресант. Също така има антивирусно действие, помага при настинка, хепатит и ХИВ. Да се приема само при лекарско предписание.

ЕХИНАЦЕА

Подсилва имунната система, действа като мощен естествен антибиотик и е полезна в случай на настинка, грип, инфекции, херпес, синдром на хронична умора и алергии. Както уточнява фармацевтът, при употребата на тази билка трябва да се правят малки паузи или да се сменя с други билки с подобни свойства, ако е необходимо да се ползва за по-дълъг период от време.

КУРКУМА

Куркумата има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Спомага значително за подобряване на храносмилането и облекчава симптомите при стомашното разстройство и подут корем.

ВАЛЕРИАНА

Известна със своите успокояващи свойства, валерианата се използва като сънотворно, седативно средство и анксиолитик. Може също така да се използва като антиконвулсант и за облекчение на чревните колики и менструалните болки.

ЗЕЛЕН ЧАЙ

Зеленият чай е световноизвестен със своите антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства, като същевременно подсилва и имунната система.

Белият равнец има кръвопречистваща сила и е идеално средство за детоксикация на организма.

БЯЛ РАВНЕЦ

Белият равнец е наричан „избавление от всички беди“ заради вярата в почти магическата му способност да помага там, където сякаш надежда за изцеление няма. Предпазва от съсирване на кръвта и епистаксис (кръв от носа). Облекчава хрема и настинка. Използва се при някои сърдечно-съдови състояния, но под лекарско наблюдение.