Ортопедични стелки

Помагат ли наистина?

В медицината стелките се наричат ортези. Думата има гръцки произход и произлиза от „орто“, което означава „изправен“, „приравнен“. С проектирането и производството на стелки/ортези се занимава отделна специалност в медицината, наречена „ортетика“.

Ортопедичните стелки се поставят в леглото на обувката с цел да се коригира свода на стъпалото и да се облекчи позицията на петата. В готовите ортопедични стелки има вградена цялостна подкрепа за свода и омекотяващи компоненти.

Стелките представляват подпомагащи средства за коригирането на редица структурни и функционални изменения на нервно-мускулната и скелетна система на човешкото тяло. Ортопедичните стелки или ортези са специални продукти, които се монтират в обувки. Тези лечебни стелки имат определено облекчение, което поддържа краката. До края на живота ни краката ни издържат на голямо натоварване и ни информират директно за него. За да поддържате здравето на краката си, трябва да улесните работата им малко. Мисля, че вече сте се досетили кой ще ни помогне с това. Модерните ортопедични стелки са направени индивидуално за всеки.

Стелките, които се изработват по поръчка са изключително скъпи, но по-същественото, което трябва да се отбележи тук, е, че в много от случаите степента на персонализиране не постига търсения комфорт и на практика и реално не подобрява състоянието на стъпалата.

Ако нямате медицинска препоръка за изработването на индивидуални стелки, можете да си купите ортопедични стелки без да посещавате специалист. Тези т.н. масови стелки обикновено са многофункционални и са в състояние да отговорят на спецификите на стъпалата на всеки тип стъпала.

Пазарът предлага богато разнообразие от стелки, които са предназначени за различни проблеми. Често показание е плоскостъпието, но то далеч не е единственото. Други причини са за равномерно разпределение на тежестта при бременност и тежки форми на затлъстяване, за укрепване на отслабен връзков апарат, намаляване на умората, както и предпазване от рани – при пациенти с диабетно стъпало.

Плоскостъпието е физиологично в ранната детска възраст, но не и в късната. Лечението до 14-15-годишна възраст може да бъде с консервативни методи, но на по-късен етап е възможно да се наложи и оперативна намеса.

Ортопедичните стелки са от особена важност за хората, които работят на крак. Часовете, прекарани в изправено положение върху твърда повърхност могат да влошат състоянието на стъпалата, да предизвикат подуване и спадане на свода. Стелките осигуряват надеждна поддръжка на сводовете, подпомагат кръвообръщението в долните крайници и спомагат за намаляване на умората.

Ортопедичните стелки са полезни и за хората с артрит. Заболяването атакува ставите, прави ги болезнени и трудно подвижни. Стелките при хора с артрит помагат за намаляване на болезнените усещания и запазването на добра мобилност.

Хората, които са с наднормено тегло могат да облекчат костите и сухожилията в долните крайници, които са принудени да носят извънреден товар ежедневно, само с помощта на чифт ортопедични стелки.