Как влияе на тялото ни?
Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който се намира в много видове плодове и зеленчуци. Той действа като антиоксидант, неутрализирайки свободните радикали и намалява риска от възпаления и заболявания.
Витамин С е мощен антиоксидант, който неутрализира влиянието на свободните радикали. Те са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките в човешкото тяло. Натрупването им спомага за състояние, известно като оксидативен стрес, който е свързан с редица хронични заболявания. Консумацията на повече витамин С може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта ни с до 30%.
Той подсилва имунната система
Витамин С е полезен като имунен стимулатор и модулатор в определени ситуации. Витаминът допринася за имунната защита, като поддържа различни клетъчни функции както на вродената, така и на адаптивната имунна система. Витамин С заема ролята на бариера срещу патогени и предпазва от различни инфекции.
Едно от най-добрите предимства на витамин С е способността му да засили усвояването на желязо. По този начин се предотвратяват проблеми като желязодефицитна анемия. Витамин С увеличава абсорбацията на желязо и допринася за защита на клетките от оксидативен стрес.
Витамин С може да намали сухотата на кожата и признаците на естественото ѝ стареене. Той подпомага синтеза на колаген – основен протеин, изграждащ съединителната тъкан, който поддържа еластичността на кожата и е от съществено значение за растежа и възстановяването ѝ. Допълнителният прием на Витамин С спомага за по-бързото заздравяване на рани по кожата и поддържането ѝ в красив външен вид.
Основните източници на витамин С са цитрусови плодове, като например портокали и лимони. Ябълки, малини, зеле, карфиол, други листни зеленчуци, картофи, броколи, люти чушки, магданоз, пъпеши, лимони и киви са също богати източници на този витамин. Важно е да се отбележи, че при набавяне на витамин С от плодове и зеленчуци е препоръчително те да се консумират в суров вид. Голяма част от витамина се разрушава при термична обработка, при замразяване и дори при по-дълго съхранение.
Въпреки че витамин С има редица научно доказани ползи, съществуват и неоснователни твърдения, подкрепени или от слаби доказателства или от липсата на такива.
Ето някои от тях:
- Предотвратява обикновената настинка: Въпреки че витамин С намалява тежестта на настинките и времето за възстановяване с 8% при възрастни и 14% при деца, той не е в състояние да ги предотврати самостоятелно.
- Намалява риска от рак: няколко проучвания свързват приема на витамин С с по-нисък риск от ракови заболявания.
- Предпазва от очни заболявания: Витамин С е свързан с намален риск от очни заболявания, свързани с напредването на възрастта.
- Може да лекува токсичност от олово: Въпреки че хората с оловна токсичност изглежда имат ниски нива на витамин С, няма сериозни доказателства или проучвания при хора, които страдат от подобен проблем.
Как да запазим витамин C за по-дълго в храната?
Като консумираме пресни плодове и зеленчуци възможно най-скоро след закупуването им;
- Като почистваме зеленчуците непосредствено преди да ги изядем или сготвим;
- Като готвим продуктите, богати на витамин C, бързо и с колкото може по-малко количество вода;
- Готвенето на пара или в микровълнова печка може да предотврати загубата на витамин C.