Ето правилата за предпазване от Ковид-19:

 1. Носете маски навсякъде, където има хора, които не са от вашето домакинство.
 2. Мийте си ръцете след всяко пипане на опасни/замърсени/ предмети.
 3. Дезинфекцирайте/или измийте с гореща вода/ обувките си при влизане в дома.
 4. Проветрявайте дрехите си.
 5. Веднага след влизане у дома, се преобличайте с чисти дрехи. Старите – или за проветрение или за пране.
 6. Не се ръкувайте.
 7. Не се прегръщайте с хора, извън домакинството, с което живеете.
 8. Не се целувайте с хора, с които не живеете заедно.
 9. Пазете дистанция от 2 метра от непознати.
 10. Не участвайте в групови мероприятия или носете маски.
 11. Пазете децата си. Да носят маски, да не са в стълпотворение от хора. Все повече млади хора и деца боледуват. Някои тежко. Други – загиват!!!!
 12. Това за оздравяването го забравете. Не допускайте да се разболявате! Няма 100% оздравяване от този вирус. Винаги има трайни последствия.
 13. Това за стадния имунитет го забравете. Стадо има – стаден имунитет – не. Швеция и други го доказаха категорично.
 14. Това, че човек се разболял и е оздравял – го забравете. Имунитетът е нетраен и скоро ще има вълна от хора, които боледуват за втори, трети път и всеки път все по-тежко, поради натрупаните проблеми от предишните заболявания.
 15. Умерен песимизъм по отношение на този вирус е крайно необходим. Отнасяйте се към всеки непознат като към вирусоносител.
 16. Забравете, че вирусоносителите са практически здрави. Здравето при тях е относително. При намаляване на защитните сили, носителството лесно прераства в заболяване. Междувременно вирусоносителите заразяват хората, с които имат контакт.
 17. Нещо положително – ако се пазите от коронавирус, се пазите и от стандартните сезонни вирусни инфекции. Правилата за предпазване от тях са същите. Просто до сега не се вземаха толкова насериозно.
 18. Забравете за безграничната свобода. Наложете си сами ограничения, защото няма по-голяма зависимост от болест. Когато човек е болен, е абсолютно ограничен, плюс всички останали тежки рискове.
 19. Учете се от опита на другите. Практиката показва, че кино, опера, театър, цирк, спортни мероприятия и др. културни и масови мероприятия на открито, при спазване на дистанция, при носене на маски, са възможни.
 20. Запомнете, че вирусът е в над 100 модификации/мутации. Някъде тези мутации са повече прилепчиви/контагиозни, другаде – по-малко. Някъде вирусът е по-вирулентен и контагиозен, на други места и в други страни – по-малко. Някъде вирусът предизвиква повече тежки усложнения и смърт, на други места по-малко. Не разчитайте, че здравецът, българското кисело мляко, българската ракия и чесънът Ви защитават.
 21. И накрая, но не на последно място – това е неизучена инфекция. Всичко лошо може да се очаква от нея. Времето на оптимистично настроените популисти мина.

Без паника, но с респект! Късмет! Бъдете Живи и Здрави