ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ

Всичко, което трябва да знаем за хигиената по време на пандемия от коронавирус, ще прочетете тук.  

Най-общо казано  предпазни средства в условията на пандемията са защитните маски, ръкавиците и очилата.

При какви случаи се препоръчва носенето на маска:

  • Когато излизате навън.
  • Трябва да носите задължително маска, ако се грижите за човек, със съмнение за 2019-nCoV инфекция.
  • Носете маска, ако кашляте или кихате.
  • Маските са ефективни, само когато се използват в комбинация с често почистване на ръцете с дезинфекциране с препарат на алкохолна основа или измиване със сапун и вода.
  • Ако носите маска профилактично, то трябва да знаете как да я използвате и да я изхвърляте правилно.

Коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко

Проникването на вируса става през очи, нос и уста. Главен виновник са ръцете, които са замърсени и следователно замърсяват. Затова трябва да знаем как и кога трябва да ги мием.

  • Кога се мият ръцете – когато се прибереш вкъщи/офиса, преди всяко хранене, преди гримиране, преди поставяне на контактни лещи, след хигиенни процедури – тоалетна, изхвърляне на боклук и подобни.
  • Вирусът се задържа до 4-5 часа по гладките повърхности. Най-дълго се задържа той по металните повърхности – дръжки на врати, парапети и пр. Зимната течност за чистачките можем да я ползваме за дезинфекция на дръжки и метални повърхности. Ползва се и хлорна вар.

Ръкавиците – кога ги използваме и как се свалят?

Използваме ги, когато излизаме навън и когато пазаруваме. Ако решите да носите ръкавици в ежедневието си, например излизане навън, то избягвайте да докосвате лицето и устата си с тях, а след прибиране, ги махнете и изхвърлете правилно. Ръкавиците се свалят от ръцете в посока от основата към върха на пръстите с палеца на другата ръка, като се обръщат с обратната страна, с която не са били пипани повърхности. Трябва да се изхвърлят в отделна кофа, контейнер за изхвърляне на лични предпазни хигиенични средства, защото се счита, че те са силно замърсен предмет.

Хигиена в магазина

В магазина – зеленчуци и плодове се опипват от всички. Измиването става обилно с вода, не със дезинфектанти. Те може да се накиснат във вода. След това тя да се изхвърли и после плодовете или зеленчуците трябва да се измият повторно.

Профилактика вкъщи

  • Обувките – при влизане, още в антрето трябва да се събуват. Според някои това е отживелица, но в момента е необходимост.
  • Връхните дрехи да се слагат на закачалка и се изнасят на тераса/балкон – да бъдат дезинфектирани от UV лъчите на слънцето. 3 часа са достатъчни.
  • Подовите настилки – може да се използва белина при разтвор –  9 към 1. Това е напълно достатъчно за дезинфекциране на пода. Ако няма белина, може да се използва парочистачка – температурата убива микробите. Ефект може да има при концентрация на спирта над 60 % от съдържанието му или хирургичен спирт.

Редовната хигиена на ръцете е по-доброто средство за предпазване от заразяване. Тя трябва да се извършва чрез използване на дезинфектант за ръце на алкохолна основа, който съдържа 60-95% алкохол или измиване на ръцете със сапун и вода за най-малко 20 секунди.

Обобщаваме – прости мерки за контрол на инфекцията, като измиване на ръцете и носене на предпазна маска за ограничаването на разнасяне на вируса чрез кашлицата и кихането, са ефективни и важни за ограничаване на предпазването от зараза.