Д-р Ерсин Ходжаджиков - Хирург град София

Д-р Ерсин Ходжаджиков - Хирург град София

Д-р Ерсин Ходжаджиков - Хирург град София

Контакти:

0878 52 88 11

София, жк. Красно село, бул. Цар Борис III №163, Union Clinic

ersinho@abv.bg

Д-р Ерсин Ходжаджиков е водещ специалист в областта на хирургията и проктологията.

Има най-богат опит в страната при използването на оперативният метод на Лонго.

Той практикува в УМБАЛСМ Пирогов и Юнион Клиник.

Повишава своята квалификация ежедневно. Има редица специализации в Германия и Швейцария.

Xиpypгът д-p Epcин Джaнибoв Xoджaджиĸoв практикува в град София и имa вcичĸи нeoбxoдими ĸaчecтвa и бoгaт пpoфecиoнaлeн oпит в извъpшвaнето на ĸaчecтвeни мeдицинcĸи ycлyги, включително хирургични интервенции и лечение на хемороиди.

Лечението на вътрешните хемороиди може да се раздели на три категории. Изборът на метод на лечение изключително зависи от степента на хемороидите, придружаващите заболявания, начинът на живот и не на последно място от желанието на пациента.

Консервативно лечение.

Цели начална терапия за премахване на симтомите, но не и на самите хемороиди. Включва богата на фибри диета, седящи вани в хладка вода и прилагането на кремове и свещички. По този начин може да се намали временно кървенето и дискомфорта, но не и пролапса. Консервативно се лекува и тромбоза на външен хемороид след втория ден от тромбозата.

Мини-инвазивно (амбулаторно) лечение.

– Rubber band ligation. (банд лигиране)
Това е амбулаторна процедура която може да се прилага за хемороиди II-ра и III-та степен. Представлявя поставяне на еластичен пръстен в основата на хемороидалния възел. По този начин се прекратява кръвотока, хемороидалната тъкан “умира” и отпада след около 5-6 дни. Това може да е придружено от слабо кървене. На мястото се получава малка раничка, която заздравява за 10-14 дни. Това е много добра процедура, но може да се прилага само за лечение на вътрешни хемороиди, тъй като те са лишени от инервация за болка. На един етап могат да се отстранят един или два хемороида. Манипулацията може да се прилага през три седмици. Не се препоръчва лигиране на хемороиди при пациенти приемащи антикоагуланти и с намалена имунна защита.

– Склеротерапия.
Често използвана в миналото, но с въвеждането на банд лигирането е по-рядко използвана днес. Представлява инжектиране на дразнеща субстанция под лигавицата, като се предизвиква намаляване на кръвоносните съдове и образуване на съединителна тъкан.

– Инфраред коагулация. Представлява фотокоагулация на хемороидите с инфрачервена светлина. Методът е подходящ, като самостоятелна манипулация при I-ва и начална II-ра степен. Съчетаването на инфраред коагулация с банд лигиране е с много добри клинични резултати, и представлява “златен стандарт” в амбулаторното лечение на хемороиди.

– Криотерапия.
Този метод е изпаднал в немилост в наши дни. Бил е използван в миналото, като се е вярвало, че замръзяването в началото на аналния канал може да намали кръвоснабдяването и фиброзирането на хемороидалните възли. За съжаление резултатът от процедурата е силна, неприятна миризма отделящя се при некрозата на лигавицата. Процедурата е болезнена и е свързана с продължителен период на оздравяване. Поради тези причини криотерапията е изоставена като лечебна процедура за хемороиди.

– Комбинация от тези методи

Хирургично лечение.
Препоръчва се при:
1. Продължително и/или обилно кървене.
2. III и IV степен хемороиди.
3. При изчерпване на възможностите на консервативното и амбулаторно лечение.

– “Класически” оперативни методи:
Основават се на един основен принцип: намаляване на кръвния ток към аноракталния пръстен и отстраняване на излишната хемороидална тъкан. Свързани са с продължителен следоперативен период, чести рецидиви и усложнения.

– Премахване на хемороидите с механичен ушивател.

Методът е въведен през 1997 година от Longo. Представлява прекъсване на кръвоснабдяването и отстраняване на хемороидите и излишната лигавица чрез апарат наречен хемороидален стаплер(ушивател). Стаплерът изрязва циркулярна лента от хемороидалната тъкан непосредствено над аналния канал и поставя два реда малки скоби, така че да се съединят двата края на оставащата лигавица.

Slider
Slider