Вода за уста

Защо да използваме вода за уста?

Все повече стоматолози препоръчват редовното използване на вода за уста като част от всекидневната орална хигиена. Важно е да се отбележи, че не бива да се пренебрегва стандартното измиване на зъбите с четка и паста, защото водата за уста не може да го замести. Тя подобрява ефекта на почистване, но няма как да действа ефективно сама.

Използването на вода за уста е важна част от тези стъпки, тъй като подпомага премахването на плаката и предотвратява натрупването на кариес. Освен това голяма част от тези продукти съдържат флуор, който има полезно действие за зъбния емайл. Измиването с вода за уста има и антибактериално действие и може да се прави по всяко време на деня, особено подходящо е когато нямаме възможност да измием зъбите си след хранене.

Изплаквайте с вода за уста, след като сте си измили зъбите и сте ги почистили с конец (освен ако, както споменахме, нямате възможност да изпълните тези две стъпки). За целта налейте малко в чаша и изплакнете цялата устна кухина внимателно, докато не изчистите и последните остатъци от храна.

В никакъв случай не бива да пропускате измиването с паста и четка, тъй като това е задължителен ритуал, ако искаме да се радваме на здрави и бели зъби. Водата за орална хигиена има за цел да подсили действието на почистването.

Едно от най-важните свойства на водата за уста, е да спомага за предотвратяване на плаката, както и натрупването на кариеси.

Съставките, присъстващи в производството на почти всяка марка вода за устна хигиена, оказват полезно действие на емайла. Няма такова време, определено като най-подходящото, за изплакване с вода за уста. Можете да го правите по винаги, когато пожелаете или се сещате за него.

Ако не сте сигурни каква точно вода за уста да използвате, можете да се консултирате със стоматолог в София. Той със сигурност ще ви предложи няколко варианта, като най-вероятно ще ви посъветва да избягвате продукти, съдържащи алкохол.

Водата за уста понася и известни критики, най-вече заради разяждащото действие на някои продукти. Съществуват и опасения, че те могат да причинят рак. Поради тази причина, не се доверявайте на неизвестни марки, консултирайте се със зъболекаря си и по възможност използвайте вода на билкова основа. Такива води имат изключително силно положително действие, заздравяват лигавицата и освежават дъха.

Водата за уста допринася изключително много за зъбна хигиена, без използването й да отнема излишно време. Общо всички стъпки за почистване на устата траят не повече от 5-10 минути дневно – нищожно на фона на времето и парите, които бихме изхабили, ако ни се наложи да се лекуваме от някое сериозно зъбно заболяване.

Никак не е трудно да си изградим тези хигиенни навици, особено след като започнем да усещаме все по-силна и дълготрайна свежест. Почистването на устната кухина освен задължение, може да се превърне и в приятна сутрешна и вечерна рутина, караща човек да се чувства здрав и бодър.