Здравословни причини за употребата на червеното вино

Колко точно е полезно за нашето здраве?

То е много богат източник на биологично активните и мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Те са фитохимикали с подмладяващи и имуностимулиращи свойства, а също така защитават клетките от вредното въздействие на кислородните радикали. Ресвератролът е полифенолен фитолексин, което звучи адски неразбираемо, но всъщност е естествено съединение, съдържащо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. Определено може да се каже, че виното е най-здравословната от всички алкохолни напитки. Червеното вино е особено богато на хранителни вещества и химични съединения.

Ще спите по-добре след една чаша вино

Любителите на виното спят по-добре. Това проучване е направено в Израел. Разбира се, хората, участвали в него, комбинирали виното с храна, която абсорбира алкохола.

Червеното вино удължава живота

При изследвания с мишки, хранени с високи дози ресвератрол и нездравословни, висококалорична, богата на мазнини храна е установена увеличена продължителност на живота, въпреки че такава диета обикновено скъсява живота.

Можете да намалите риска от сърдечен удар или инсулт

Хората, които пият червеното вино, имат високи нива на HDL холестерол – това е най-добрият и безвреден холестерол, който предпазва сърцето ви. Червеното вино освен това поддържа кръвта бистра, което означава, че има по-малко шанс да се съсири в артериите или мозъка.

Червено вино за красота

Виното е част от средиземноморската диета, която е богата на пресни плодове, зеленчуци, ядки и семена, бобови растения, морски дарове, кисело мляко и зехтин. Характерно за тази диета е, че тя е по-скоро начин на живот, който включва и пиене на вино с вечерята, а според някои проучвания тази диета се свързва с по-дълъг живот.

Червено вино срещу диабет

Ресвератрола в червеното вино има същата таргетна мишена, наречена PPAR gamma, както и антидиабетния препарат розиглитазон. Тези таргетни мишени в мастните клетки стимулират усвояването на глюкозата и по този начин се увеличава чувствителността на инсулина и се намаляват нивата на глюкозата след хранене.

червеното вино

Предпазва от загуба на паметта

Учени установяват, че умерената консумация на вино понижава риска от деменция при хората с 23%. Те предполагат, че виното подобрява притока на кръв към мозъка, което ни поддържа здрави и с остър ум.

Виното предпазва от депресия

При изследване на близо 6000 души в продължение на седем години, испански учени откриват, че хората, които пият по чаша или две вино на седмица е по-малко вероятно да страдат от депресия. Обаче тези, които пият повече, е по-вероятно да бъдат депресирани, особено ако са над 55 годишни.

Червеното вино държи далеч настинките от вас

При испанско проучване сред 5000 души, се  установява, че консумирането на вино намалява риска от настинка с цели 40%.

Червеното вино намалява талията ви

Химикал, намерен в състава в червеното вино, може да ви помогне да горите мазнини, ако сте с наднормено тегло, твърдят изследователи от университетите на Флорида и Гейнсвил.

Червеното вино понижава кръвната захар

Установено е, че хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино на вечеря (независимо дали е червено или бяло), имат много по-ниски нива на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода или други течности, докато вечерят.