Какво ни очаква по време на бременност?

Бременността е един от най-прекрасните периоди в живота на една жена. Този период обаче  изисква повишено внимание. Тогава  е необходимо да се полагат специализирани грижи както за здравето на бременната, така  и за плодът в нея. Квалифицирани специалисти следят чрез модерно ултразвуково оборудване безпроблемното развитие на бременността. Те си сътрудничат през този период от време с различни клинични лаборатории. Първият преглед акушер-гинеколог установява как се развива бременността. Тогава той определя и датата на термина.

Тялото на бъдещата мама е навлязло в различен режим и е започнало да работи на бързи обороти, въпреки че това не личи по нищо в началото. Съвсем логично е, че бременните жени променят настроението си рязко.  Лекарите обясняват този факт с множеството хормонални промени в женското тяло през този период.

Тялото на бременната жена  започва да се променя с бързи темпове още в първото тримесечие на бременността.  С това респективно се променят и нуждите на организма. В самото начало е от изключителна важност на организма да бъдат доставяни нужните дози от витамини и желязо. Освен това тялото се нуждае от магнезий и калций.  Желязото в организма спомага за  преноса на кислород в кръвта. Магнезият пък спомага за правилното функциониране на нервната система. Тялото на жената, особено  в първите месеци след зачеването, се нуждае също и от повишени количества фолиева киселина. Тя е особено важна за кръвотворенето. Също така от нея зависи навременното затваряне на невралната тръба при ембриона. Друг важен елемент по време на бременността, това е  йодът. Благодарение на него  щитовидната жлеза функционира правилно. За бъдещата мама е важно да  приема калций. Този елемент попълва калциевите запаси в нейния организъм.

Нужна ли ми е ваксина срещу COVID-19, ако съм бременна?

В световен мащаб текат проучвания, на базата на които ще има повече информация относно безопасността, а също така и последствията от ваксинацията срещу COVID-19 при бременни жени. Бъдещите мами биха могли да се ваксинирани след консултация със своя лекар. Рискът от тежко прекарване на COVID-19 по време на бременност е завишен.

За всяка една жена бременността може да бъде невероятно приключение. И то не само за нея, но и за партньора до нея. Важно е да има доверие на проследяващия си лекар, да прави рутинните изследвания, както и да вземе под внимание някои от препоръките в тази статия, за да се чувства още по-добре и спокойна!