Маски и дезинфектанти

Кога да използваме маска?

Носете маска при положение, че кашляте или кихате. Също така, ако се грижите за някого, който е болен или е със съмнение за коронавирус. Маските губят своята ефективност, ако не се ползват в комбинация с редовно почистване на ръцете с дезинфектанти, които са на алкохолна основа или почистване на ръцете си с топла вода и сапун. Носенето на маска  се обезсмисля, ако не се използва правилно.

Как да използвате маската?

Първото и много важно условие е преди да сложите маска, да почистите ръцете си с дезинфектант, който е  на алкохолна основа или пък с топла вода и сапун. За да ефективна защитата ви от маската, то задължително покрийте устата и носа си с нея, като сте сигурни, че няма пролуки и свободно пространство между лицето и маската. Трябва да избягвате да докосвате маската, докато я носите. В случай, че го направите, то почистете ръцете си с дезинфектант, който е  на алкохолна основа или пък с топла вода и  сапун. Когато усетим, че маската ни е овлажнена, трябва да я сменим веднага с друга. За да свалите маската, трябва да я отстраните от задната ѝ част (не докосвайте предната част на маската). Изхвърлете я в затворен кош и почистете ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или ги измийте с вода и сапун. Защитната маска за лице се сваля отзад напред като първо се хващат връзките (ластиците) ѝ и се внимава да не се докосне предната й страна.

За обработване на защитните маски от текстил, които са  за многократна употреба, се ползват следните  начини:

1) термодезинфекция  –  това е метод, при който чрез изпиране с гореща вода  и перилен препарат при температура на водата 60-90 °С за не по-малко от 20 минути се дезинфекцира маската от плат;

2) химио-термодезинфекция  – чрез изпиране с хладка вода при температура под 60°C с препарати с концентрирано дезинфекциращо действие. Ако ползвате  сапун и миете ръцете си по правилен начин, няма значение дали ще ползвате студена или топла вода при унищожението на вирусите и микробите.

Как да използвате дезинфектанти?

Дезинфекцирането на повърхности в дома ви е важна предпазна мярка за намаляване на риска от заразяване с каквито и да било вируси и микроби.

Разбира се трябва да следвате указанията за безопасна употреба на почистващите препарати, като например носене на ръкавици и добро проветряване.

У дома често се докосваме до дръжките на вратите, компютрите, таблетите,  масите, столовете, повърхностите в кухнята и в банята, кранчетата за вода, тоалетните, мобилните телефони, ключовете за осветление, клавиатурите и др.

Важно е да оставите почистващите разтвори след като ги нанесете на повърхността на дадено място, да подействат. Така се гарантира ефективността на дезинфекциращите продукти, в т.ч. кърпички и спрейове. Ще се ориентирате по това, че  повърхността, която сте третирали, трябва да остане влажна за няколко минути.