Четвъртата COVID-вълна

Какво може да  очакваме?

Както нееднократно още с появяването на вируса се призовава – нужно е да се придържаме към основните мерки, които са:  спазване на дистанция, носене на маски и хигиена. Знаем, че в затворени помещения се събират повече хора. Няма как да знаем обаче дали те са били ваксинирани или не, дали са преболедували Ковид или не. Сред всички тези хора биха могли да бъдат групи от  особено застрашени лица.

Респективно до пролетта на 2022-а година ще е необходимо да се носи предпазна медицинска маска – най-вече в обществения транспорт и в търговските обекти. Това ще важи за всички – и за ваксинирани, и за преболедували.

Според Министерството на здравеопазването твърде вероятно е ваксинациите и тестовете за коронавирус да намалят значително опасността, която потенциално опасни лица внасят в затворени помещения.

Основни критерии за оценка на епидемичната обстановка и при четвърта вълна на корона вируса са вече установените:

  1. 14-дневна заболяемост на 100000 души от населението (общ брой на

ново съобщените случаи на COVID-19 през последните 14 дни в страната). Този показател се следи ежедневно за предходните 14 дни.

  1. Седмична положителност на тестовете (средният процент на положителните проби от всички направени тестове за инфекция със SARS-CoV-2 през последната седмица : под 1%, между 1-4%, над 4%. Този показател също се следи ежедневно за предходните 7 дни.
  2. Интензитет на тестването в страната (брой на направените тестове за инфекция с SARS-CoV-2 на 100 000 души от населението през последната седмица).
  3. Разпространение на „будещи безпокойство“ варианти на SARS-CoV-2, напр. Делта вариант, като се взема предвид и обемът на секвениране.
  4. Брой на хоспитализираните пациенти на дневна база

Най-обобщено можем да кажем, че

ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА се характеризира с ТЕМПЕРАТУРА ДО 40 ГРАДУСА И КАШЛИЦА СЪС ЗАДУХ. Това са НОВИТЕ „БЕЛЕЗИ“ НА COVID-19❗️

📌През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства.

📌И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната ни практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение при нас във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. 🩺Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на корона вируса. По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

💉Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите.

💉И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност.