Коликите при бебетата

Да започнем с това, че всички бебета плачат. Плачът е единственият им начин, за да ни кажат, че имат някаква нужда в тази крехка възраст. Хората сме биологично програмирани да реагираме и тези нужди на бебетата да бъдат удовлетворявани. Важно е да се знае, че бебешките колики не са заболяване. Те са проблем при бебетата, известен от дълго време. Тук трябва да уточним, че не всички превъзбудени и плачещи бебета страдат от колики. Статистика показва, че част от бебетата плачат сравнително по 3 часа в денонощието, заради глад, жажда, желание да заспи, умора и други.

Неспокойството при невръстните, дължащо се на колики, обикновено започва след хранене. Плачът им е силен, също така е  и постоянен. Понякога трае от 1-4 часа. Тези епизоди могат да се проявят по всяко време на денонощието. Пристъпите, с най-голяма интензивност, обаче обикновено са следобед или привечер. Когато е в пристъп лицето на детето се зачервява, а коремчето му изпъкнало. Тогава крачетата му се свиват и отпускат към корема, а юмручетата му са  стиснати.

Коликите са нормална част от развитието на едно новородено. Няма строго определена причина за появата им. Без значение дали децата се кърмят или биват  хранени с адаптирани млека, някои бебета са по-склонни към колики. Счита се, че ако майката е пушила по време на бременността, рискът бебето й да е с колики, е два пъти по-голям.

Как да помогнем на бебето по време на криза

  • Успокойте го. Заглушете светлините в стаята му, пейте му или му говорете с успокояващ тон;
  • Помогнете му да се оригне. Понякога неспокойствието при бебето се дължи на газове и оригването ще помогне за облекчаване състоянието на детето;
  • Жени споделят, че когато се затопли стомахчето на бебето, плачът намалява;
  • Антигазовите капки разграждат газовите мехурчета и по този начин облекчават неспокойния стомах;
  • Пробиотици;
  • Важно е, когато майката е кърмачка да следи храненето си, понеже някои храни, приети от майката, предизвикват газове у новороденото. Да се внимава с фъстъците, както и с пшеницата;
  • Гушкане! Когато детето ви усети вашата физическа близост, със сигурност ще се успокои;
  • Музика, която успокоява;
  • Биберон;
  • Просто излезте на разходка с детето.

На българския пазар вече се намират достатъчно препарати за успокояване периода на колики при бебетата. Всички тези препарати съдържат една основна съставка и тя е симетикон, който няма опасност той да бъде предозиран при прием. Чрез него се освобождават газовете от  стомашно-чревния тракт. Това помага на бебето да се чувства спокойно.

Изпробвайте методите и препаратите за успокояване на коликите един по един или пък в комбинация. По този начин сами ще откриете работещата формула за вашето мъниче.