ваксините срещу COVID-19

Как действат ваксините срещу COVID-19?

Най-общо казано действието на ваксините е да имитират други вируси, бактерии или микроорганизми, които могат да причинят заболяване. Така нашата имунна система се „учи“ да реагира ефективно срещу тях и да ги пребори, преди да ни разболеят. Така са проектирани някои от ваксините срещу COVID-19.

Съществуват и други ваксини срещу COVID-19, които са разработени с помощта на иновативни подходи. Този род ваксини се наричат ваксини с информационна РНК – или иначе казано – иРНК ваксини. При тях специфичното е, че вместо да въвеждат антигени (това е вещество, благодарение на което имунната ви система произвежда антитела), иРНК ваксините дават наготово на тялото ни необходимия генетичен код,като по този начин позволят на имунната ни система да произведе самия антиген. Тази технология за иРНК ваксините се изучава вече от няколко десетилетия. Тези ваксини не съдържат жив вирус в себе си и не пречат на човешката ДНК по никакъв начин.

Ако се интересувате от  повече информация как действат ваксините, моля, посетете СЗО.

Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19?

Можем да кажем, че са безопасни. Въпреки че ваксините срещу COVID-19 се разработват за максимално кратък срок, те задължително трябва да минат през строги клинични изпитвания. Това е начинът да се докаже, че  те отговарят на приетите критериите за безопасност и ефективност в международен аспект. При положение, че отговаря на тези определени  стандарти, ваксината може да получи одобрение от СЗО.

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху плодовитостта?

Вероятно сте срещали подобна информация в различни социални мрежи, но тя е грешна! Със сигурност все още няма доказателства, че която и да е ваксина, включително и ваксините срещу COVID-19, би могла да повлияе върху плодовитостта при жените или при мъжете.

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху вашата ДНК?

Никоя от ваксините срещу COVID-19 не влияе и не взаимодейства с вашата ДНК. Ваксините с иРНК учат клетките как да произвеждат протеин, който от своя страна предизвиква имунен отговор в тялото, като този отговор произвежда антитела. Те от своя страна са тези, които  ви предпазват от вируса. иРНК се различава от ДНК и остава в клетката само около 72 часа преди разграждането. Тя всъщност никога не навлиза в ядрото на клетката, където всъщност се съхранява нашето ДНК.

Какво трябва да знаете преди, по време и след получаване на ваксина срещу COVID-19

Проучете ситуацията преди да отидете. Хората със следните здравословни състояния не трябва да получават ваксина срещу COVID-19:

  • Ако имате анамнеза за тежки алергични реакции към някоя от съставките на ваксината срещу COVID-19;
  • Ако в момента сте болни или имате симптоми на COVID-19.

Говорете със своя лекуващ лекар. Наспете се добре през нощта преди ваксинацията. Бъдете подготвени за някои странични ефекти като:

  • Болка в ръката на мястото на инжектирането;
  • Лека температура;
  • Умора;
  • Главоболие;
  • Болки в мускулите или ставите;
  • И др.

Според последните изследвания тези ваксини са с висока ефективност срещу сериозно заболяване от COVID-19. От УНИЦЕФ  все още проучват дали е възможно ваксинирано лице да разпространява вируса,макар и без симптоми. Затова е важно да да спазвате предпазни мерки за защита на себе си и другите и след ваксинация.