домашен любимец

Какви ползи за здравето, имаме когато имаме домашен любимец?

Да си имаш домашен любимец е едно най-хубавите неща в живота. За онези, които все още не го вярват, ето няколко причини да се убедите, че животът с домашен любимец е много по-здравословен! Да прекарвате време със своето куче, котка или дори златна рибка, ще ви направи по-щастливи и по-здрави. Ето някои ползи за здравословното ви състояние, когато сте собственик на домашен любимец.

  • Когато не сте в настроение, имате сериозни проблеми, не желаете да говорите с никого или просто ви е тъпо, домашният ви любимец винаги е в състояние да ви оправи настроението. Галенето на котарака гарантира отделянето на повече окситоцин и доказано лекува собствениците им от депресия и усещане за самота. Още нещо интересно – тези, които имат котки, са с по-висок морал от тези, които нямат.
  • Само пет минути с кучето ще намалят нивото на кортизол в тялото ви, а това е хормонът на стреса. Хората, които ходят на работа с кучетата си, също са с по-ниски нива на стрес. Само няколко минути са необходими, за да намали кучето ви нивата на стрес в организма. Котките също го умеят. Те лягат върху стопанина си и се умилкват, докато не се уверят, ще вече е по-добре. Животните усещат електрическото поле, което излъчваме с телата си и долавят много по-добре промените в него. При стрес нивата на хормоните се променят. Ето защо животните се притичват веднага на помощ. С непринудената си компания те допринасят за свалянето на нивата на стрес и нормализирането на хормоните и сърдечната дейност.
  • Много по-вероятно е да бъдете в добра физическа форма, ако имате куче, отколкото ако нямате. Кучето изисква ежедневни поне двуразови разходки и игри, което неизбежно повлиява фигурата на стопанина. Още един бонус – разхождането на куче носи потенциал за повече социални контакти, отколкото, ако се разхождате сам.
  • Отново ще споменем способността на котките да влияят върху болката. Много хора докладват, че котките им лягат и се наместват върху мястото, на което чувстват болка. След известно време болката или е намаляла, или е напълно изчезнала. Факт: домашните любимци лекуват болка. Наблюдавали ли сте как котката намира безотказно мястото, откъдето идва болката ви и ляга, мъркайки, точно върху него?
  • Доказано е, че заниманията с домашните любимци понижават високото кръвно налягане и успокояват сърдечния ритъм. Собствениците на кучета и котки имат по-малка вероятност да страдат от висок холестерол. Изследванията сочат, че съжителството с домашен любимец допринася за намаляване на кръвното налягане и нормализиране на сърдечната честота. Холестеролът и триглицеридите също намаляват стойностите си, ако живеете с животно вкъщи.

Да имаш какъвто и да е домашен питомец си е грижа и ангажимент, но има и своите ползи. Пухкавите/пернатите ви любимци понякога могат да ви „разберат“ и утешат по-добре и от хората. А науката е доказала, че в общуването с тях се отделят хормони, които ви правят по-здрави и щастливи.