Екстра върджин зехтин

Екстра върджин зехтинът е нерафинирано масло и е най-качественият вид маслиново масло, който можете да купите. Има много конкретни стандарти, които зехтинът трябва да покрие, за да получи названието „екстра върджин“. Заради начина, по който се прави екстра върджин зехтинът, той запазва повече от истинския вкус на маслини, и е по-слабо киселинен от другите разновидности на маслиновото масло.

Той съдържа и повече естествени витамини и минерали, присъстващи в маслините.

Екстра върджин зехтинът се счита за нерафинирано масло, тъй като не се обработва с химикали, нито съставът му е променян чрез топлинна обработка. Това, което го отличава, е ниската киселинност и отсъствието на сетивни недостатъци. Той съдържа не повече от 1% киселинност и има златистозелен цвят, с отличителен вкус и лек привкус на пипер.

Въпреки че можете да готвите с екстра върджин зехтин, той няма по-ниската температура на опушване, която имат много други масла, което означава, че той гори при по-ниска температура. Запазете скъпия качествен зехтин за потапяне на хляб, дресинги, дипове и студени ястия – и използвайте не толкова скъпата версия за готвене и печене.Екстра върджин зехтинът е една от най-полезните растителни мазнини. Високото съдържание на минерали и мононенаситени омега-9 мастни киселини, правят зехтинът една изключително здравословна храна, която регулира холестерола и понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Зехтин

За най-добри резултати, изберете студено пресован екстра върджин зехтин.

За ползите и предимствата на зехтина сме си говорили нееднократно, а най-хубавото е, че можем да продължаваме темата до безкрай. Безспорно е обаче, че когато избираме зехтин за ежедневните ни кулинарни предизвикателства, залагаме предимно на Екстра върджин.

Терминът отдавна е добре познат, но знаете ли какво всъщност означава? Отговорът е съвсем прост: под името Екстра върджин се подвизава студено пресованият зехтин. Получава се от първото студено пресоване и е с най-много полезни качества, тъй като се прави от първото масло, извлечено от маслините. Притежава ниска киселинност: между 0,8 и 1%.

Разликата между Рафинирания зехтин (или т.нар. салатен зехтин) и Екстра върджин е, че вторият е запазил всички полезни качества на зрелите маслини, както и характерните за тях мирис и вкус.

Много търговски марки продават зехтин под това наименование, но как всъщност можем да бъдем сигурни, че той наистина е такъв? За жалост не е новина, че много производители предлагат некачествен продукт, който само имитира “течното злато”, но без да се доближава до неговите полезни и вкусови качества.

Екстра Върджин зехтинът невинаги е подходящ за готвене или пържене, тъй като специфичният му вкус променя вкуса на цялото ястие.

Любопитен факт е, че мастните киселини, които се съдържат в Екстра върджин зехтин наподобяват тези в майчината кърма, което го прави особено полезен за консумация продукт.

На пазара се предлага още зехтин, който носи името само Върджин. Разликата между него и Екстра върджин е, че е произведен от маслини с по-ниско качество. Самият той също е качествен и натурален продукт, който се произвежда без нагряване. Самото масло, което се получава, не е толкова наситено и стандартите за качество, при които се произвежда, не са така строги, както при Екстра върджин. Съответно и цената му е малко по-ниска.