Фypми

Какво ги прави толкова полезни?

Фypмитe ca cлaдĸи и пълни c фибpи. Имaт cилнo aнтимиĸpoбнo дeйcтвиe, пoнижaвaт нивaтa нa xoлecтepoлa и пoдoбpявaт фyнĸциoниpaнeтo нa cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa.

Естествено подсладени и с наситен карамелен вкус, фурмите са плод, към който се обръщаме все по-често. Използваме ги в приготвянето на най-различни ястия, закуски, напитки и лакомства. Нека се запознаем с тях по-отблизо и разберем с какво са ни полезни и кои са техните най-изявени силни свойства.   Фурмите са сладките плодове на финиковата палма, род растение от семейство Палмови, известна като „дървото на живота“. Тя е широко разпространена в Близкия Изток и е национален символ на Саудитска Арабия и Израел. На върха на ствола й е разположена розетка от перести листа с дължина от 4 до 6 метра. Ежегодно се отглеждат 4 милиона тона финикови палми, които покриват 3% от земната обработваема повърхност.

Фурмите растат на големи гроздове на височина повече от петдесет метра от земята. Повече от хубаво е, че можем просто да си ги купим в магазина, без да се налага да се катерим нависоко, за да ги достигнем.

 Те съдържат витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

Както знаем, лошият холестерол (LDL) е основен фактор при нас хората за сърдечни пристъпи, сърдечни заболявания и инсулт. Когато в кръвта ни циркулира лош холестерол в прекомерни количества, той може да създаде лепкави отлагания (плаки) по стените на артериите. Плаките могат да стеснят артерийте и да блокират притока на кръв към мозъка или сърцето, причинявайки инфаркт или инсулт.  Фурмите с тяхното богато съдържание на фибри са отличен избор, ако страдате от висок холестерол.

Фурмите са с по-високо съдържание на захари от много други плодове. Тези захари се обработват лесно и се използват от организма за енергия. Консумирането на фурми е отлична идея, когато търсите здравословен прилив на енергия в следобедните часове на деня. Вместо поредната чаша с кафе можете да си приготвите зелено смути с няколко фурми.

Стареенето е нормален процес, който не може да бъде спрян. Но това не означава, че не можем да поддържаме кожата си здрава, еластична и в добро здраве. А фурмите с техните витамини А, С, В1, В2, протеини, калций, фосфор, желязо и магнезий не само правят възможно всичко това, но и могат да действат като рефлектори на ултравиолетовите лъчи, блокирайки щетите, причинени от слънцето.Фурмите съдържат голямо количество антиоксиданти и редовната им консумация може да понижи риска от невродегенеративни заболявания, да ни защити срещу оксидативен стрес и възпаление в мозъка.

Фурмите са безценен източник на калций и фосфор и редовното им похапване е един от начините, с които можем да увеличим приема на тези два минерала. Фурмите съдържат мед, магнезий, селен и манган, които също са важни за поддържане на здрави кости и предотвратяване на остеопороза.

Ако природата имаше истински магазин за бонбони, фурмите щяха да бъдат на централно място. Те осигуряват наистина удовлетворяваща сладка алтернатива на рафинираната захар, за която е доказано, че прекалената й консумация може да увеличи риска от диабет тип 2.