Храни, от които огладняваме

Кой храни ни карат да огладняваме повече?

Някои хора огладняват малко след като са яли, независимо дали става въпрос за малка закуска или цяло ядене. Истината е, че проблемът може да не е в количеството, а в качеството на храната, която сте консумирали.

Има много причини, поради които може да имаме повишен апетит:

  • Бърз метаболизъм, вследствие на който тялото ни изисква повече храна;
  • Дехидратация, която мозъкът ни бърка с глад;
  • Липса на пълноценен сън;
  • Стрес;
  • Някои заболявания;
  • Прием на определени лекарства и други.

Споделяме ви някои храни, които могат да ви оставят гладни и вместо това ви посочваме какво да хапвате.

Рафинирана захар

Тя се съдържа в почти всички пакетирани продукти, като сладкиши, бисквити, бонбони, вафли, сосове, както и в газираните напитки и др. Несъмнено този тип храни са едни от най-изкушаващите и пристрастяващи. Наситеният вкус, който ни предлагат, ни кара да искаме още и още, а освобождаването на „хормона на щастието“ след консумацията им ни осигурява блажено удоволствие.

Хляб

Той може да ни накара да се чувстваме супер сити непосредствено след консумация, това се отнася и за всички други тестени изделия. Но ако искаме да се чувстваме енергични следващите няколко часа, тези храни също не са най-подходящият избор. Голямото количество захар, което доставят на организма, води до рязко повишаване на захарта и инсулина в кръвта, което може да ни накара да се чувстваме гладни, независимо от това, че сме яли преди малко. Съчетавайки го с полезни мазнини и протеини, като авокадо, маслини, яйца и сирене, ще ни помогне да не огладнеем толкова скоро.

Преработени зърнени храни

Те представляват една от най-популярните закуски напоследък, но далеч не най-добрата. Тук се включват всички зърнени закуски и барчета. Те съдържат голямо количество захар, което се метаболизира бързо от организма, води до вече споменатите пикови нива на кръвната захар и глад след не повече от час. Закуската е едно от най-важните хранения за деня – за да си осигурим добър старт и ситост за по-дълго време, най-добре е тя да включва протеин. Ако все пак желаем тази храна да присъства в менюто ни, може да я съчетаем с необезмаслено кисело мляко и лъжица полезна мазнина (фъстъчено масло, сусамов тахан, бадемова паста, кокосово масло, Гхи и др.), така ще си осигурим равновесие в организма и ще избегнем резките колебания на кръвната захар.

А сега ще ви посочим какво да хапвате, за да не огладнявате бързо:

Плодов сок

Може би си мислите, че чашата ви с портокалов сок ви прави всеки ден малко по-здрави, но всъщност може да ви накара да огладнеете. Това е така, защото му липсва важна част от плода, която го прави толкова засищащ – фибрите. В допълнение, тази напитка може да повиши кръвната ви захар. По-здравословната алтернатива е водата с парчета плод в нея.

Омлети от яйчен белтък

Говорейки за яйца, бъдете внимателни, когато ги готвите. Когато приготвят яйца в омлет много хора може да се откажат от жълтъците, за да имат по-здравословно ястие. Но когато става въпрос за засищане, жълтъците съдържат мазнини, които могат да ви помогнат да останете сити по-дълго и да усвоите хранителните вещества от яйцата.

Зърнени храни

Зърнените храни със захар или изкуствени подсладители нямат фибри и протеини, но закуската е важна за поддържане на кръвната захар стабилна за деня. Дори диетичните зърнени храни, които са с ниско съдържание на калории, могат да имат ниско съдържание на фибри. Топлата зърнена култура като овесена каша е по-добрата алтернатива, благодарение на високото си съдържание на фибри и способността да всмуква вода.