Как се заличава белег

Как се заличава белег?

Всички сме притежатели на различни по вид белези. Някои хора предпочитат да не ги премахват, защото ги приемат като вид геройство. Докато голяма част от хората държат да се отърват от белезите си, понеже ги свързват с някакъв спомен за преживяна травма или операция.

Знаем, че белегът е видоизменение или нарушение на  кожата поради някаква причина. Новата кожа, обаче не притежава същият цвят и еластичност, както старата. Тя е лишена и от някои свойства, които старата е притежавала. По принцип белезите са с твърда текстура и често са изпъкнали в сравнение с кожата, която се намира около тях. Ето това всъщност е и причината, която ги прави забележими и не особено приятни. Реално един белег не би могъл да се заличи изцяло и кожата да изглежда така,както е изглеждала преди нараняването й. Трябва да сте наясно, обаче, че пълното премахване на белезите, граничи с фантастиката.Рекламите, с които ни заливат, не бива да ви поставят в заблуждение, че „магическите“ кремчета и процедури ще ви спасят завинаги и категорично от така нежеланите белези. Това обаче не бива да ви отчайва, защото няма белег, на който да не може да се повлияе и който да не бъде заличен поне частично. Ключов момент тук е времето!

Съветваме ви възможно най-скоро да започнете третирането на зарасналата рана,превърнала се в белег. Това ви гарантира по-голям успех и сравнително по-бързо време за справяне с белега. Но дори и при ранно третиране, със сигурност ще трябва да се въоръжите с търпение, защото ще минат месеци, преди да се появи видим резултат.

Чрез пластична хирургия може видите по-бързото премахване на белезите. Ако попаднете на добър специалист-хирург, то добрите резултати биха дошли от там за по-кратко време. Но тук цената на този род процедури е именно това, което би отказало повечето хора да пристъпят към нея. Добрата новина е, че съществува и друг начин за премахване на белези! Те също дават резултат и не изискват много средства, но ще трябва да се въоръжите с търпение, защото изисква време.

Преди да започнете да третирате белега с каквото и да е, като начало трябва да определите какъв вид е той. В медицината белезите се делят на няколко вида:

  • Атрофични (вдлъбнатини, тези белези са се образували след шарка или акне);
  • Хипертрофични ( те излизат над първоначалната рана, с различен цвят от останалата кожа са и се появяват обикновено след порязвания и изгаряния).

Това определяне на вида на белега, става след консултация с дерматолог. След като вече знаете какъв вид е вашият белег, ще може да определите кой метод за премахване на белези е най добър във вашия случай.

Накратко ще ви представим и методите, които споменахме в началото на тази статия:

Метод 1 – Готови кремове и силиконови лепенки – характерно за кремовете е, че действат значително по-бързо и благотворно на пресни белези, отколкото, и е минало повече време от появата им.

Метод 2 – Лазерни процедури – този метод е подходящ не само за пресни, но и за стари белези. Ако искате резултатите да бъдат максимално забележими и бързи, то  ще са ви нужни поне няколко процедури. Най-хубавото при този метод е, че при него няма болка, няма и дискомфорт. Другата добра новина тук е, че ефектът е почти мигновен. Консултирайте се с дерматолог, който да ви насочи към най-подходящата лазерна процедура за вашия белег и кожа.

Метод 3 – Домашно приготвени мехлеми и кремове – има различни видове мехлеми, които може да си приготвите дори и сами. При използването на такива мазила, обаче е нужно  повечко търпение и постоянство, за да дойдат и резултатите.

Независимо на кой метод ще се спрете за отстраняване на белег, задължително го  прилагайте внимателно. Освен това трябва да сте сигурни, че не сте алергични към някоя от съставките на продуктите. Не забравяйте, че заличаването на белег всъщност е дълъг процес. Въоръжете се с необходимото внимание и постоянство, и резултатите неминуемо ще дойдат.