Киселецът

Какво трябва да знаем за киселецът?

Киселецът е малко ядливо зелено растение от семейство Лападови, заедно с елдата и ревена. Листата му имат интензивен лимонов вкус. Във виетнамската кухня те са известни като прясна билка (рау тум).

Киселецът е много полезно лекарствено средство. Лечебните му свойства се дължат на влизащите в състава му етерични масла, витамини, органични киселини, минерали (магнезий, калций, фосфор, желязо). Аскорбиновата киселина, която е в достатъчно голямо количество, подобрява усвояването на желязото, затова растението е полезно при анемия и понижен хемоглобин. Ако много често се консумира в суров вид или продукти от него, то действа като лаксатив. Полезно е при понижена секреторна функция на стомаха. Пресният сок от растението се използва за подобряване работата на жлъчния мехур. Зелените части на растението отстраняват болката, имат стягащо действие, лекуват охлузвания и порязвания, премахват възпаленията. Използват се за изчистване на тялото от обриви, особено предизвикани от алергии.

 

Листата му са богати на витамините – А, С, Е, В1, В2, РР, каротин, белтъчни вещества, минерални соли на калия, магнезия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини. Киселецът подпомага храносмилането, подобрява апетита, а в народната медицина го използват и като слабително средство. Типичният му кисел вкус, откъдето идва и името му, се дължи на оксаловата киселина. В големи количества тя действа зле на бъбреците и затова с употребата му трябва да внимават хората с бъбречни заболявания, артроза и подагра. Бланширането до голяма степен намалява киселинността му.

Киселецът е зареден с витамини А и С, които влияят положително на здравето на имунната система и на сърцето. Високото му съдържание на калий има важна роля за понижаване на кръвното налягане и повишаване на кръвообращението.

Той също така съдържа оксалова киселина – естествено срещащо се съединение, намиращо се в зеленолистните зеленчуци като спанака, къдравото зеле и киселеца. Оксаловата киселина е фатална в достатъчно високи дози – почти 4,5 килограма спанак ежедневно, затова няма нужда да се притеснявате. Комбинирането на богати на калций млечни продукти с такива, съдържащи оксалова киселина, намалява вредното въздействие на киселината.

Растението изключително добре подпомага активизирането на дейността на стомашно-чревния тракт, нормализира работата на черния дроб, намалява гнилостната ферментация на червата, което позволява той да се прилага успешно при колит, ентероколити, хемороиди.

Полезните вещества в киселеца са отлични помощници при сърдечно-съдови заболявания и анемия.

Киселецът е ниско калоричен, съдържа около 25 калории на 100 грама.

Киселецът е добър помощник на черния дроб, помага на работата на жлъчката, подпомага моторната функция на червата, полезен е при различни кръвотечения. От него се приготвят много продукти за лечение на хемороиди. Има рецепти с растението срещу цистит и за лечение на сливици.

В киселеца има голямо количество калий, а калият е основен минерал за човешкото здраве. Калият намалява стреса на сърдечно-съдовата система, като отпуска кръвоносните съдове и артериите. Пониженото кръвно налягане пък намалява шансовете за прекомерно натоварване на сърцето.

Както вече стана ясно, консумацията на киселец трябва да бъде в умерени количества заради оксаловата киселина, която е токсин. Оксаловата киселина също така допринася за растежа на камъни в бъбреците, така че ако имате подобен здравословен проблем, най-добре избягвайте яденето на киселец. Освен това при готвенето не използвайте чугунени или алуминиеви съдове, тъй като металът ще взаимодейства с оксаловата киселина и ще придаде на киселеца по-неприятен вкус.