За какво е полезна копривата?
Копривата е истински естествен лечител. Благодарение на полезните си свойства, тя е универсално лекарство за много заболявания. Копривата е мощно противовъзпалително средство и чаят помага при артрит и всякакви по- продължителни инфекции. Той има и диуретичен ефект, щадящ организма и по- продължителното му приемане се прилага при проблеми с отделителната система. При тревожно задържане на течности тя е особено препоръчителна. Например в последните месеци на бременността. Много хора чувстват облекчение на сенна хрема и тя е една от билките, които помагат в това мъчение.
Копривата се бере в началото на май, когато стеблото й не е много дебело, а листата са свежи и тънички. Когато се бере, се оставя за малко на сянка да повехне, тогава не жили толкова много. Омекналата коприва можем внимателно, все още с ръкавици, да измием, да омачкаме с ръце или точилка и да нарежем. От там – директно на трапезата, замразена или да сушим за билка.
Копривата, освен употребена като чай, е много полезна на супа или каша. Тя не губи много от качествата си при топлинната обработка. Кашата от млада коприва с орехи и яйца е любимо ястие сред по- възрастните, но не само. И новите тенденции в храненето го потвърждават – тя е полезна, но и необходима храна, естествен избор. Копривата увеличава съдържанието на хемоглобин, помага за загуба на излишни килограми, ускорява метаболизма и води до оптимално кръвообращение.
Копривата съдържа голямо количество витамини В, С и К, желязо, калций, каротин и калий. Растението е богато на полезни микроелементи като флавоноиди, танин, органични киселини, етерични масла и хистамин. Копривата обаче е най- ценна именно като храна. По съдържание на желязо тя гони върховете на класациите. Структурата на желязната решетка е много близо до естествената решетка на хемоглобина, затова копривата е идеалното антианемично средство. Състояние, типично за пролетта, малките деца, бременните и хората, занимаващи се с активен труд.
Супа от коприва, елда, гъби и булгур
Каша от коприва с орехи
Като зеленолистно растение тя има много хлорофил, фолиева киселина, магнезий и калий. Чудесно пречиства, заради диуретичния си ефект и хората, които ползват често билки казват, че чай от суха маса коприва в началото на пролетта е най- добрата детоксикация след зимата.
Копривата е много богата на белтъчини от растителен произход тя може да се мери с кълновете, а кардинално – с яйцата и месото, но е далеч по- лесно усвояема от тях, затова печели в това съревнование.
Но едно от най- големите оръжия на копривата е високото съдържание на витамин С в нея.
В народната медицина копривата се използва за лечение на много заболявания. Отварата от листата е чудесна при себорея и плешивост. Помага за укрепване на косата и подобряване на цялостното здраве на скалпа.
Настойката от коприва е особено полезна при менопауза. Помага за намаляване на честотата на горещите вълни и облекчава състоянията на безпокойство и безсъние. Народните лечители препоръчват да се пият настойки от коприва при подагра и ревматизъм, при нарушение на кръвообращението или като болкоуспокояващо.
Човешкият организъм се е пригодил изцяло към тях по всякакъв начин – с ензимите, необходими за разграждане, с киселинно – алкалния баланс, който регулират. Това може да повлияе дори на зъбното здраве. И вместо скъпи екзотични добавки за укрепване и общ тонус през пролетта като спирулина, годжи бери и т.н. – пред нас, до краката ни буквално, са копривата, лападът, спанакът. Съвсем достъпни и много здравословни.