Куркума

Наистина ли е толкова вълшебна?

Родината на куркумата е Индия. Този кореноплоден зеленчук е служил като мощно медицинско средство от хиляди години. Активната съставка на куркумата се нарича куркумин. Куркуминът изразява изключително мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Растението куркума (Curcuma longa) произхожда от тропическите и субтропическите региони на Южна Азия. Наричано още жълт джинджифил, шафранов корен или жълт корен, то е често използвна подправка в източната кухня и едно от традиционните лекарствени средства в китайската медицина и аюрведа. В Индия е познато от хилядолетия – поне от 2500 години, като в началото по всяка вероятност се e използвало предимно за боядисване на тъкани в наситено жълти или оранжеви цветове. Известна като шафран на бедните и „златен корен на живота”, куркумата е основна съставка на кърито и неотменна част от индийската кухня, която придава специфичен цвят и вкус на ястията. При това действа като консервант и ги предпазва от разваляне при топло време.

Куркумата изразява множество полезни свойства, които я правят една от най-здравословните храни на планетата. Тя може да бъде консумирана настъргана, на прах или като прясно-изцеден сок.

Лечебното действие на куркумата се дължи на съдържащото се в нея активно вещество куркумин – мощен антиоксидант с противовъзпалителен, антисептичен и антиейдж ефект. То категорично ограничава вредните въздействия на свободните радикали, като предпазва клетъчните мембрани от увреждане, удължава живота на клетките, забавя процесите на стареене и клетъчна смърт. При това оказва антимикробно и противотуморно действие, осезаемо увеличава производството на жлъчен сок, балансира метаболизма и въздейства върху мастната обмяна и контрола на кръвната захар. Маслото от куркума също притежава доказан противовъзпалителен ефект, но действието на сухия продукт е по-силно. Важно е да се знае, че в самостоятелен вид куркумата не се усвоява от червата.

За лекарствени цели се използват корените на растението, които се варят, сушат при специални условия и смилат на прах.

Множество изследвания показват, че куркумата е точно толкова ефективно средство срещу възпаления, колкото много от прилаганите медикаменти като използваните срещу ревматични болки хидрокортизон или фенилбутазон, или пък съдържащите се във всяка домашна аптека аспирин, ибупрофен и парацетамол, но без нежеланите странични реакции.

Свободните радикали могат да доведат до ставни възпаления. Силното противовъзпалително и антиоксидантно действие на куркумина позволява успешното му безвредно прилагане при възпалителни заболявания като артрит.

Куркумата е лечебно растение, което се отразява особено позитивно на състоянието на черния дроб. Тя го лекува, стимулира регенерацията му и подкрепя оздравителните процеси при заболяване.

Куркумата при подържане на оптимално телесно тегло, отслабване и балансиране на теглото или т.нар йо-йо ефект

Куркумата предотвратява натрупването на мазнини и ускорява метаболизма.

Благотворното й действие се дължи на куркумина, който може да предотврати затлъстяването чрез изгарянето на натрупаните мазнини в тялото и при редовна употреба тяхното повторно натрупване.

От една страна куркумата може да предотврати образуването на тумори, следователно да действа като туморна превенция. От друга страна изследванията свидетелстват, че при наличие на раково заболяване, например рак на гърдата, куркумата може да предотврати образуването на метастази и да спре разпространението на туморните клетки към белия дроб. При това тя действа като шалтер на специалните транскрипционни фактори, които регулират всички гени, необходими за образуването на тумори. Куркумата просто изключва засегнатите транскрипционни фактори, като по този начин спира растежа и разпространяването на ракови клетки.