авокадо

А, вие знаехте ли, че авокадото…?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Благодарение на своята висока хранителна стойност, богата текстура и неутрален вкус, авокадото може да се добавя към всякакви видове ястия. То е основната съставка в едно от най-традиционните мексикански ястия – гуакамоле. Но в момента консумацията на авокадо е особено популярна не само от гледна точка на кулинарните му качества, но и с оглед на здравето. Някои дори го наричат „суперхрана“. Всъщност наподобява зеленчук по консистенция, и ядки – по хранителен състав. Наречен е „плодът-чудо“, защото има широко приложение не само в кулинарията. Този плод е ценен заради високата си хранителна стойност и се добавя към всички видове ястия благодарение на добрия си вкус и богата текстура. Има много видове авокадо, а формата (от крушовидна до кръгла) и цветът (от зелено до черно) може да варират.

Авокадото се нарежда сред първите места в списъка на най-здравословните храни на планетата. Повечето плодове се състоят главно от въглехидрати, докато авокадото е с високо съдържание и на здравословни мазнини. То съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамините А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Поради тази причина, ежедневната консумация на авокадо може да ни помогне да се справим с редица здравословни проблеми, както и да балансираме хранителния си режим.

За оптималното извличане на здравословните ползи от авокадото има значение как точно ще го обелите. Най-голямата концентрация на каротеноиди се намира в тъмнозелената част, която е точно под кората. Ето защо най-удачният метод е да разрежете авокадото на две дълги половини, да махнете костилката и да изгребете вътрешността с лъжица (плътно до кората).

Авокадото подпомага сърдечно-съдовата система.

То е наистина плод-чудо и заслужава да му обърнем внимание. Ако не ви допада вкусът му, когато е натурално, опитайте в комбинация с други храни или подправки.

Авокадото е богато на мононенаситени мастни киселини.

77% от калориите на плода са от мазнините, които се съдържат в него. Основната част от тях е олеиновата киселина, която намалява възпалителните процеси и оказва ползотворно влияние върху гените, които се свързват с рака.

Авокадото съдържа фибри.

Фибрите са още една хранителна съставка на авокадото. То притежава високо съдържание на калий, който е важен минерал за организма, и който много хора не успяват да си набавят дори в минимални количества.

Този плод намалява риска от сърдечносъдови заболявания.Резултатите от множество проведени изследвания сочат, че авокадото оказва изключително благотворно въздействие върху работата на сърцето и сърдечносъдовата система.

Помага в борбата с килограмите.

Въпреки че плодът е сравнително калоричен, той може да способства отслабването чрез редица механизми. Благодарение на богатото си съдържание на ненаситени мазнини, авокадото ни помага да се отървем от излишните килограми. Високото съдържание на фибри, както и количеството сложни въглехидрати, които се съдържат в плода, са причина консумацията му да ни държи сити за продължително време.

Въздейства благотворно върху кожата и очите.

Авокадото е отличен източник на каротеноидите лутеин и зеаксантин, които помагат за предпазване от дегенерация на макулата и катаракта, и поддържат яснотата във фокуса на зрението.

авокадо

Авокадото е отлична храна, пълна с ценни хранителни вещества, които липсват в съвременното меню. Плодът е подходящ при основна цел регулиране на тегло, полезен е за здравето и не на последно място – има страхотен вкус и текстура, която се вписва в много на брой рецепти.