консумация на лук

Какво не знаeм за лука?

В тази статия ще ви запознаем с някои важни и интересни факти за зеленчука, с който често овкусяваме своите салати и ястия.

Почти всеки ползва лука като средство за овкусяване на ястия. Въпреки че е неприятен за очите, а и почти винаги и предизвиква сълзене, той се използва в кулинарията като основна съставка – в салата и ястия.

Лукът съдържа флавоноиди – това са едни уникални съединения, които се намират в това растение. Те имат ползи за здравето на човека. Съдържат предимно биоеквивалентния кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.

Лукът съдържа:

Витамин С или аскорбинова киселина. Това е добре известен антиоксидант. Знае се, че благодарение на него в организма се произвежда колаген. Той е отговорен за процеса на подмладяване и регенерация на клетките, обновяване и образуване на кожата, костната тъкан, кръвоносните съдове и др..

Въпреки че лукът е много предпочитан, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан.

Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.

Какво не знам за лука

Лукът предотвратява косопад, ако е търкате директно върху скалпа.

Витамин В9  или т.нар. фолиева киселина . Това е друг витамин, съдържащ се в лука. Известно е, че той  е полезен за жените по време на бременност, освен това играе важна роля за образуването на ДНК и нервната система на плода. Доказано е, че именно фолиевата киселина подобрява женската плодовитост.

Витамин А, на който човешката имунна система дължи своето съществуване, също е една от основните съставки в лука. Бета каротинът също е антиоксидант. Той влияе активно на зрителната функция и редица функции на нервната система. Освен това участва в производството на хормони, както и в  образуването на кости. Качеството и количеството кърма при жените пряко зависи от витамин А.

Някои хора смятат, че престоелият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения.

През Средновековието лукът е приемал формата на валута и е използван за плащането на наеми, стоки и услуги – и дори като подарък!

консумация на лук

Лукът помага на жените при битката им срещу остеопорозата, докато нежният пол преминава през менопаузата. Той директно унищожава остеокластите – костните клетки, които разрушават костната тъкан и отслабват костите.

Защо рязането на лук кара повечето от нас да плачат?

Това е така, защото при този процес се освобождава сярна киселина, която реагира с влагата в очите ни и създава сълзи. Един от начините за избягване на този нещастен страничен резултат е да режете лука под течаща вода или след срязване да го оставим потопен във вода.

Ако нарежем  лук, то бихме могли да го използваме  за облекчаване на ухапване от насекоми и изгаряния върху кожата. Ако пък  се комбинира с натрошен аспирин и малко вода, филийките лук се използват и като  лек срещу брадавици.

Дерматолог в град София може да помогне при възникнали проблеми с кожата ви.