Много учени  правят различни изследвания, за да установят какво е подходящото количество месо, което трябва да консумираме.  Разбира се има и вредни въздействия, отчетени  при консумацията на месо, но в крайна сметка  няма как да отречем ползите от него за човешкия организъм.

Аргументи срещу месото

Мащабно проучване в САЩ показало, че хората, които предпочитат бяло, а не червено месо, са изложени на по-малък риск от развитие на рак и сърдечносъдови заболявания. А при онези, които не са яли месо, процентът смъртност е още по-малък. Учените забелязали, че хората, които обичат месо, обикновено пушат, употребяват повече алкохол и по-рядко спортуват. При пилешкото за бяло се приемат гърдите, а за червено – бутчетата. А телешкото, агнешкото и свинското са изцяло червени меса. Но свинското притежава свойства, за които много хора не се досещат. Макар да се смята за по-тлъсто месо, свинското се храносмила по-лесно от агнешкото и телешкото. Освен това то съдържа по-голямо количество витамин В3 – ниацин, необходим за понижаване на нивото на холестерола и регулирането на кръвната захар. Дори малък дефицит на ниацин води до апатия и депресия.

Желязото в месото

В червеното месо желязото присъства под формата на ХЕМ (химическо съединение, което съдържа желязо и придава червения цвят на месото), който се усвоява по-добре от организма в сравнение с желязото от зеленчуците. Например: в спанака има много желязо, но организмът може да вземе само 1/10 от този микроелемент.Или иначе казано, редовната консумация на месо, особено червено, може да доведе до това, че в организма на човека да има твърде много желязо. А това може да провокира окислителен процес, да започне да „изгаря“ белтъчините и ДНК. Според известния биолог Виктор Долник, ако през първите години от живота си не получава месен белтък, намалява способността си за обучение и адекватна реакция. Следователно, лишаването на децата от 3 до 8-годишна възраст от месо вреди и на общото, и на умственото развитие.

Какво е правилното количество месо

При толкова противоречиви данни човек се пита: дали да не премина на растителна храна? Жан-Мишел Льосерф, завеждащ отдела по диетология в Института „Пастьор“ във Франция, казва: „ Месото не е причина за всички здравословни проблеми – причина може да е небалансираното хранене, при което телешкото, колбасите и беконът в порциона са твърде много. Според мен е най-добре човек да бъде вегетарианец, който понякога си позволява риба и месо.“ . Организмът ни приема белтъчини не само от месото. Затова е трудно да се даде точна препоръка за дозата месо. Но според учените 125 г месо дневно е по-скоро предозиране.

Изводът е, че лишаването от месо не е правилна стратегия, защото то носи своите ползи на организма.