Мляко

Какви са ползите от пиене на мляко?

Млякото не е просто напитка, а пълноценна и необходима храна за човешкия организъм. То съдържа всички необходими за нас елементи, които поддържат живота и растежа ни. Доказано е, че нашият организъм възприема млякото и го усвоява по-леко без усилие, от който и да е друг хранителен продукт от ежедневното ни меню.

Киселото мляко е ценен продукт, с който ние, като българи, трябва да се гордеем. Чудесно е да го имаме под ръка, но нека и не забравяме да го слагаме колкото се може по-често на масата.

Най-ценните съставки на млякото може би са белтъчините, поради наличието на изключително необходимите за човешкия организъм аминокиселини, които той не може да синстезира, а трябва да ги приема в готов вид чрез храната, досущ като белтъчините на месото, яйцата и рибата, т.е. млякото се оказва един ценен ресурс и заместител на голяма част от храните, чрез които може да си добавим белтъчини. Най-богати на белтъчини от пресните млека е овчето, следвано от биволското, козето и най-широко използваното за консумация краве пастьоризирано мляко.

При остеопороза – киселото мляко отново се явява безценно средство. Още от ранна детска възраст се препоръчва прием на мляко и млечни продукти, които са богати на калций храни.

При възрастни хора – препоръчва се дори вечерята им да се замести с кофичка кисело мляко, което се усвоява лесно, задоволява хранителните и енергийните нужди, не дразни стомаха, регулира перисталтиката на червата.

И още…

Киселото мляко е мощно средство при хранителни отравяния. При диабет в диетата се включва нискомаслено кисело мляко. Известна е способността му да понижава холестерола в кръвта и се явява важно средство в борбата с атеросклерозата и сърдечносъдовите заболявания. Дискутира се ролята му в превенцията на рака на стомаха и дебелото черво.

Белтъчините, съдържащи се млякото са актоалбумин, лактоглобулин, казеин и обвивни белтъци като казеинът заема най-голям % от съдържанието – около 3% е средното количество според някои изследвания в прясното краве мляко. Лактозата или т.н. млечна захар е част от въглехидратите, които млякото ни предлага. Тя е и причината за леко сладкия вкус на млякото, а когато го подложим на варене – то потъмнява точно поради наличието лактоза, която се „карамелизира“ и образува меланоидини, или белтъчни съединения.

Разнообразните жизненоважни вещества, които са включени в състава като: белтъчини, мазнини, млечна захар, минерални соли, витамини и ензими, са ценен източни за нашето крепко здраве.

Калцият е важен също за възбудимостта на сърцето, той е един от факторите за кръвосъсирване, а е известно, че най-добре се усвоява от кърмата и киселото мляко.

И при всички положителни страни дотук киселото мляко има още една – вкусно е! Какво по-хубаво от това да се лекуваш с нещо вкусно и приятно!