Паста

Какво знаете и не знаете за пастата?

Пастата се приготвя за всякакъв повод и по всяко време. Било то за леки обеди, като например предястие или салатата или пък като порции за вечеря. Може да се сервира топла или студена. Едно от основните правила е тя да  бъде приготвена „al dente“ („ал денте“), което ще рече – една идея да остане твърда в сърцевината и да лепне по зъба.

Най-разпространени видове паста в световен мащаб в днешно време са:

  1. Спагети;
  2. Пене;
  3. Фусили.

„Макароните“ всъщност са един вид юфка, която е направена без квас, от твърдо пшенично брашно и/или грис, смесено с вода или яйца, след което им се придава форма. Трябва да знаем, че терминът „паста“ се използва за обединяване на разнообразието от тестени изделия.

Паста

Всички смятаме, че пастата произлиза от Италия. Една от най-популярните теории е публикувана в „Macaroni Journal“ и в него се казва,че тестените изделия са донесени в Италия от Марко Поло през 1295 г., при завръщане от пътуването му до Китай.

Но съществува още една теория,  а тя е, са тези, от които тръгва това вкусно ястие и макароните.

Съществува още една друга теория, която гласи, че може би пастата идва в Италия през Гърция. Тази теория се обосновава на факта, че думата „паста“ означава „тесто,сладкарски изделия“, която идва от  гръцката дума „pastos“. В древногръцката митология има приказка за бог Хефест, който бута тестото чрез устройство,като го превръща в тънки, годни за консумация нишки. Думата „спагети“ от италиански означава „тънък низ влакна“.

Съществуват  три основни начина за приготвяне на паста:

1) Сварена и поднесена със сос (al sugo)

2) Когато е поднесена в бульон или е част от супа (pasta al brodo)

3) Когато пастата е част от ястие, което се пече на фурна (al forno)

Колкото и да ни се струва странно – италианците ядат пастата с хляб! Да! Сосът, който остава в чинията,след като се изяде пастата,те често обират с парче хляб.

От Болоня произлиза сос „Болонезе“, който се прави с телешко месо и доматен концентрат. „Песто“ соса произхожда от Генуа. Северна Италия използва по-малко доматен сос, чесън и билки. По-популярен е белият сос (на сметанова основаИма две основни групи паста – прясна и сушена (суха).

В света съществуват около 600 различни вида паста. Но основните форми се запазват да  са: дълги, къси, тръбни, плоски, листове, миниатюрни, за пълнене, пълнени, декоративни.

На малцина е известен фактът, че италианците годишно  изяждат над 60 кг. паста на човек, което надвишава средното производство на пшеница на страната им.

Първоначално пастата е била част само от италианската, по-късно  и от европейската кухня, но сега е популярна храна и в САЩ. Това определено се дължи на многото италиански емигранти в Канада и САЩ в началото на 20в. Днес пастата има различни начини на приготвяне от тези в Италия.