Пъдпъдъчи или кокоши яйца

Кое от двете да изберем?

Въпреки, че са около 4-5 пъти по-малки от стандартно кокоше яйце, едно пъдпъдъче яйце съдържа 3 пъти повече витамин B1, пет пъти повече желязо и калий, два пъти повече витамини A и B2, по-богати са на фосфор, цинк и калций от кокошето яйце. Има в себе си повече витамини и минерали от кокошите яйца.

Поради дебелата ципа, която пъдпъдъчите яйца имат под черупката, при тях е много по-трудно проникването на бактерии по естествен начин. Освен това, телесната температура е доста по-висока от тази на кокошката, което ги прави пo-резистентни на вируси. Допълнително, те съдържат и вещество лизозим, което убива вредните бактерии.

Изследвания показват, че ако в менюто на децата се включат пъдпъдъчи яйца метаболизмът се подобрява, благоприятно се повлиява психическото им и физическо състояние, учениците запомнят по-добре материала в училище.

Може би затова в Япония на учениците се дават по две пъдпъдъчи яйца към обяда им. Както с всичко, и с пъдпъдъчите яйца не трябва да се прекалява. Разумното количество за деца в предучилищна възраст е 1-2 яйца дневно, а за учениците и възрастните 2-3.

Малкият обем е големият плюс на пъдпъдъчето яйце. Много деца се мръщят на цяло кокоше яйце и много лесно биха хапнали малко пъдпъдъче яйце. Пет такива яйца по обем се равняват на едно кокоше.

яйца

Пъдпъдъчите яйца са много по-чист хранителен продукт отколкото кокошите. Пъдпъдъците по-рядко боледуват от инфекциозни болести защото имат по-висока телесна температура -42 градуса. Затова и не се ваксинират и не им се дават антибиотици.

В пъдпъдъчите яйца не се развива салмонела заради особената структура на ципата и черупката им, което не позволява проникването на вредни бактерии. Поради тази причина могат да се консумират и сурови, така се запазват всичките им полезни качества, а опасността от зарази почти липсва.

За разлика от кокошите яйца, пъдпъдъчите почти не предизвикват алергии. От тях дори се прави лекарство против алергии.

Пъдпъдъчи или кокоши яйца

По принцип се мята, че е много полезно пъдпъдъчи яйца да се пият сурови сутрин, на гладно, 1-2 часа преди закуска. Аз лично ги използвам при приготвянето на храна – така хем ми е вкусно, хем е полезно. Като цяло, това ми е концепцията и при изготвянето на хранителни режими – трябва да хапваме вкусно и редовно, като се опитваме да използваме максимално полезни и нискокалорични продукти. Това е единствения начин да си изградим траен навик за здравословно хранене, а не хранене за 2-3 месеца, при което, веднага щом прекратим се връщаме към вредната храна.