Кое от двете да изберем?
Въпреки, че са около 4-5 пъти по-малки от стандартно кокоше яйце, едно пъдпъдъче яйце съдържа 3 пъти повече витамин B1, пет пъти повече желязо и калий, два пъти повече витамини A и B2, по-богати са на фосфор, цинк и калций от кокошето яйце. Има в себе си повече витамини и минерали от кокошите яйца.
Поради дебелата ципа, която пъдпъдъчите яйца имат под черупката, при тях е много по-трудно проникването на бактерии по естествен начин. Освен това, телесната температура е доста по-висока от тази на кокошката, което ги прави пo-резистентни на вируси. Допълнително, те съдържат и вещество лизозим, което убива вредните бактерии.
Изследвания показват, че ако в менюто на децата се включат пъдпъдъчи яйца метаболизмът се подобрява, благоприятно се повлиява психическото им и физическо състояние, учениците запомнят по-добре материала в училище.
Може би затова в Япония на учениците се дават по две пъдпъдъчи яйца към обяда им. Както с всичко, и с пъдпъдъчите яйца не трябва да се прекалява. Разумното количество за деца в предучилищна възраст е 1-2 яйца дневно, а за учениците и възрастните 2-3.
Малкият обем е големият плюс на пъдпъдъчето яйце. Много деца се мръщят на цяло кокоше яйце и много лесно биха хапнали малко пъдпъдъче яйце. Пет такива яйца по обем се равняват на едно кокоше.
Пъдпъдъчите яйца са много по-чист хранителен продукт отколкото кокошите. Пъдпъдъците по-рядко боледуват от инфекциозни болести защото имат по-висока телесна температура -42 градуса. Затова и не се ваксинират и не им се дават антибиотици.
В пъдпъдъчите яйца не се развива салмонела заради особената структура на ципата и черупката им, което не позволява проникването на вредни бактерии. Поради тази причина могат да се консумират и сурови, така се запазват всичките им полезни качества, а опасността от зарази почти липсва.
За разлика от кокошите яйца, пъдпъдъчите почти не предизвикват алергии. От тях дори се прави лекарство против алергии.
По принцип се мята, че е много полезно пъдпъдъчи яйца да се пият сурови сутрин, на гладно, 1-2 часа преди закуска. Аз лично ги използвам при приготвянето на храна – така хем ми е вкусно, хем е полезно. Като цяло, това ми е концепцията и при изготвянето на хранителни режими – трябва да хапваме вкусно и редовно, като се опитваме да използваме максимално полезни и нискокалорични продукти. Това е единствения начин да си изградим траен навик за здравословно хранене, а не хранене за 2-3 месеца, при което, веднага щом прекратим се връщаме към вредната храна.