броколи

Броколи. Наистина ли са толкова полезно?

Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук остава в сянката на своя най-близък роднина карфиола и на други представители на семейството си – зелето и ряпата. Причина за това е фактът, че броколите не присъстват в традиционната българска кухня. Броколитo е един от достойните представителни на зелевото племе. Полезните свойства на този зеленчук го прави един от кралете на здравословния обяд или вечеря, а фенове му се увеличават от година на година. И има защо. Броколитo не само взима всички полезни свойства от зелето, но и ги допълва с редица други полезни качества. Ето и някои от тях.

броколи

Те съдържат големи количества вит. С, вит. К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички храни в света. Изключително подходящи са и за бъдещи майки, защото съдържат най-важните витамини и минерални вещества, необходими през бременността, и то в напълно натурална форма.

Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха и рак на кожата, а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.

Броколито съдържа Омега-3 киселини под формата на алфа-линоленова киселина, толкова важна и нужна за профилактината на атеросклероза, сърдечно-съдовите заболявания и много други.

Благодарение на целулозата, съдържаща се в този зеленчук, той действа по магически начин на метаболизма ни. Именно това ценно вещество ускорява метаболизма, поддържа микрофлората на стомаха и захранва клетките на отделителната система.

Диетичните фибри, които също намират своето място в броколито, подобряват действието на стомаха, а също редуцират появата на хеликобактерии, виновници за язвите в стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и други стомашни заболявания.

Броколито е част от семейството на кръстоцветни и притежава всички ползи на карфиола. Именно затова той съдейства за регулация на холистерола.

броколи

Броколито съдържа голямо количество витамин К, който спомага за усвояването на витамин D, особено когато той се приема под формата на хранителни добавки. А не е тайна, че ако усвояваме пълноценно витамин D, ние можем да ускорим процеса на отслабване, особено, ако в организма ни има излишни килограми.

Въпреки своите незаменими свойства обаче, броколите са известни и като едни от най-омразните зеленчуци за малките деца. Те не се интересуват от това, колко полезна е дадена храна, а от това дали им е вкусна. Лошата слава на броколите в това отношение обаче се дължи най-вече на неправилното им приготвяне. С подходящата кулинарна обработка, те се превръщат в едни от най-вкусните блюда.