Личен лекар

Защо е важно да си правим профилактични прегледи?

Едва ли някой би отговорил отрицателно на този въпрос. Затова е странно, колко много хора у нас все пак не се възползват от нещо толкова важно за здравето и комфорта им. Истината е, че ползата от профилактичните прегледи масово се осъзнава от българите, но тяхното осъществяване винаги остава на заден план, дали по финансови причини, дали поради липса на време или заради погрешно подредени приоритети.

Без да се преглеждаме профилактично, рискуваме да пропуснем развитието на сериозно заболяване, тъй като влошаването на здравето не винаги е придружено от симптоми, които можем да забележим.  Не са редки случаите, в които при профилактичен преглед са диагностицирани застрашаващи живота заболявания, за които пациентът дори и не е подозирал до този момент. Уловени навреме, някои предракови състояния например, могат да бъдат излекувани напълно.

Когато сме млади и в добра кондиция, профилактичните прегледи и медицинските изследвания са последната ни грижа. Независимо от това обаче, има някои изследвания, които е добре да си правим поне веднъж годишно, без значение от възрастта, пола или здравословното ни състояние. Сърдечно-съдови проблеми, високо или ниско кръвно налягане, холестерол, диабет, гинекологични и мамологични заболявания, полово предавани болести са сред сериозните заболявания, които трябва да бъдат открити в началния им етап, за да бъдат лекувани правилно.

Често не се замисляме за профилактиката и превенцията на заболяванията, а търсим съветите на лекаря едва, когато вече имаме проблем. Тогава обаче разходите ни могат да скочат многократно, а в някои по-сериозни случаи семействата на болния са принудени да взимат заеми, да продават имущество или да организират кампании за събиране на пари.

Всяка година здравно осигурените лица в България имат право на безплатни профилактични прегледи. Ще кажете: „Та нали затова плащаме осигуровки?“

Честно да ви кажа – може би това е една от причините и ние ви питаме – „Възползвате ли се от това за което плащате? Изисквате ли малкото, което ви се полага, за което са ви позволили да настоявате?“ Българите никак не обичаме задължителните неща. Но на първо място здравната медицинска профилактика е необходима, защото чрез нея могат да се открият и диагностицират различни увреждания и болести. Ненужно е да доказвам на някого ползата на ранното диагностициране.

Второ – важно е, за да избегнем нежелани усложнения и хронични заболявания.

Трето, но не на последно място е, тя може да спаси живота ви.

Неправилно е да разглеждаме профилактичния преглед само като процес на преминаване през поредица от изследвания. Той е добросъвестен подход за осигуряване на здравословен начин на живот. Всеки един от нас е подложен на широк спектър от рискове, създадени от нашето общо поведение, нашето генетично наследство или нашите минали заболявания. За да можем да ги разпознаем, да предприемем подходящи превантивни мерки и да се радваме на добро общо здравословно състояние, трябва да осъществяваме редовни прегледи.

Добре е да сме наясно, че всички изследвания, през които преминаваме в рамките на полагащият ни се безплатен профилактичен преглед, се покриват от Националната здравноосигурителна каса. За съжаление обаче, ежегодните безплатни профилактични прегледи в България, които описах малко по-горе, често не покриват всички необходими изследвания. Голяма част от тях ни се правят на 2, 3 или 5 години веднъж, което далеч не е достатъчно. Честно казано, може би това е една от основните причини ние, българите да пропускаме тези прегледи – смятаме ги за непълни и безкрайно недостатъчни в диапазона си, за да ги смятаме за нещо важно и животоспасяващо.