Психично здраве

Как да подобрите благосъстоянието на психичното си здраве в ситуацията с корона вируса?

Ситуацията, в която се намираме в момента, е меко казано необичайна. Тревожност, безпомощност, стрес, страх за бъдещето, паника са само малка част от емоциите, които атакуват психическото ни здраве в моменти като този.

В светлината на настоящите събития е важно е да се отбележи, че изобщо не сме безпомощни. Винаги можем да изберем как да отговорим на това. Ако по някакъв начин имате затруднения да се справите психически със случващото се, ето някои неща, които може да направите, за да предпазите емоционалното си здраве:

Правете неща, които ви карат да се чувствате сигурни.

Те са различни за всеки човек и е важно да не се сравнявате с другите. Напълно приемливо е, ако решите, че ограничаването присъствието ви на публични събития, е нещо, което ви кара да сте по-спокойни. Но правете разликата между изолация заради потенциално заразяване и изолацията като част от депресия.

Излизайте навън – дори да избягвате тълпите.

Вчера следобед се разходих в квартала с дъщеря ми. Слънцето грееше, взехме си дозата витамин D и беше чудесно и за двете да глътнем чист въздух и да прекараме време заедно. Тренировките също подпомагат психическото здраве.

Предизвикайте се да останете в настоящето.

Вероятно притесненията ви се натрувапват – не мислите само за това, което се случва в момента, но гледате и в бъдещето. Когато стане така, че започвате да се тревожите за нещо, което все още не се е случило, внимателно се опитайте да се върнете към сегашния момент. Обърнете внимание на гледките, звуците, вкусовете и другите сетивни възприятия в конкретния миг и ги назовете. Заниманието с активности, свързани с осъзнаването, е начин да се държите на положение, когато чувстваме, че нещата са извън вашия контрол.

Останете във връзка с близките си и потърсете подкрепа, ако почувствате, че имате нужда.

Поговорете с доверени приятели как се чувствате. Ако сте особено разтревожени или имате психическо страдание, съвсем в рамките на нормално е да потърсите помощ от професионалист. Изобщо не е необходимо да сте сами с притесненията си, а и може да е доста успокоително да споделите това, което чувствате, с човек, обучен да помага в такива ситуации.

Човешките същества обичат сигурността. Искаме да знаем какво и кога се случва и да обръщаме внимание на онова, което чувстваме като заплаха. Когато нещата изглеждат несигурни или генерално не се чувстваме в безопасност, е нормално да сме стресирани. Тази реакция на психиката ни – макар че съществува, за да ни предпази – може да причини много хаос, особено когато покрай нас е пълно с противоречаща си информация.