ряпата

Кое е най-полезното свойство на ряпата?

Често в някои заведения за здравословно хранене, може да срещнете салата с присъстваща съставка – ряпа. Този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа за пръв път, а от там и по целия свят Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко прилагана в хранителната индустрия.

Полезни свойства на ряпата

Ряпата е един от  малкото кореноплодни зеленчуци, при които листата са почти единозначни по хранителна стойност и съдържание на полезни вещества на плода. Както в плода, така и в листата на ряпата, се съдържа една комбинация от витамини, микроелементи и рядко срещани биоактивни вещества, която укрепва чревното и сърдечно здраве, като едновременно с това подпомага детоксикацията на тялото и дори действа противораково.

В състава на ряпата влизат фибрите с най-високо съдържание, още –  витамин С, а също  и витамините В6 (пиридоксин) и В9 (фолиева киселина), както и на микроелементите желязо, калий, натрий, манган и мед.

Той се прилага като успокоително на централната нервна система.

  1. Ряпата съдържа набор от микроклетки, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли;
  2. В семената на ряпа се съдържат значителни количества есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина;
  3. Ряпата е богата на витамин С;
  4. Известно е, че кореноплодните култури са с противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства. Именно това им позволява да премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма;
  5. Сокът от ряпа често се използва и като успокоително средство. То нормализира процесите на централната нервна система;
  6. Компрес от варена ряпа се налага върху болни места на тялото;
  7. Ряпата позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.

Полезни свойства на ряпата

Според японски учени ряпата може да бъде изключително полезна при борба срещу грипа.

Ако редовно консумирате  ряпа, то това  може да ви помогне да преборите стрес и депресия. Освен това ряпата съдържа множество витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае.

Да не забравяме и че това е много вкусен зеленчук и можете напълно спокойно да го добавите към ежедневното си меню, като салатата например.