Сърцето

Сърцето ли е най-важния орган?

Ако спре да бие дори и за една секунда, не можем да оживеем. Човешкото сърце тежи при мъжете 280-340 грама, а при жените 230-280 грама. За един живот сърцето изпомпва близо 1,5 милиона бъчви кръв-достатъчно да се напълнят 200 цистерни.

Всеки ден човешкото сърце генерира енергия, достатъчна например камион със средна големина да измине разстояние от 32 километра. Звукът на туптящото сърце се дължи на отварянето и затварянето на четирите сърдечни клапи. Женските сърца бият средно с 10 процента по-бързо от мъжките. Сърцето на нероденото бебе започва да бие около четири седмици след зачеването.

Сърцето е двигателят на човешкото тяло – ако то не работи правилно, нито един орган няма да функционира нормално. Естествено, последиците от неправилната работа на сърцето са негативни, а понякога могат да бъдат и фатални. Ето защо, ако имате някакви сърдечни проблеми, веднага трябва да се обърнете към специалист кардиолог.

Консумацията на шоколад се свързва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, сочи изследване на британски учени, които обаче не дават конкретни доказателства в подкрепа на това емпирично твърдение. Според това изследване консумацията на повече шоколад дневно, например над 100 гр. черен шоколад дневно се свързва с намален риск от сърдечни заболявания и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Сърцето се намира върху сухожилния център на диафрагмата. То е разположено асиметрично, като 2/3 от него се намират от лявата страна, а останалата 1/3 надясно от срединната равнина. Формата на човешкото сърце няма много общо със сърцата, които децата, а и не само те, рисуват. Истинското човешко сърце е с формата на пирамида, чиито връх е заострен, а основата й е широка.

Благодарение на сърцето, кръвта се движи в съдовата система на човека. То е като помпа, която периодично се съкращава и отпуска, и именно едно такова съкращаване на тази своеобразна помпа, изтласква кръвта от предсърдията в камерите, и от камерите в аортата и белодробната артерия. Едно съкращаване и последващото го отпускане на сърцето се нарича сърдечен цикъл.

Когато е в състояние на покой, сърцето прави около 70-75 цикъла за период от една минута. При тежка физическа дейност и по време на спортуване, сърдечните цикли може да се увеличат двойно, т.е. да достигнат до 150, че и повече, за една минута. Всъщност, всеки сърдечен цикъл, представлява един удар на сърцето. Нормалната честота на сърдечните цикли за една минута варира от 60 до 90, като тази честота е индивидуална за всеки човек. За да проверите с колко удара в минута работи Вашето сърце, ще Ви е нужен часовник, който има секундарник. Сложете показалеца и средния си пръст върху вътрешната страна на китка, и ще усетите пулса си. Засечете и изброете, колко пулсации се осъществяват за една минута. Това е и броят на сърдечните Ви удари за период от една минута. Имайте предвид обаче, че не само тежката физическа работа и спортът, могат да променят сърдечния Ви ритъм. Приемането на някои медикаменти, също може да повлияе на честотата на сърдечните Ви удари.