Спанак

Наистина ли е толкова полезен?

Спанакът е богат на витамини, минерали и антиоксиданти, включително фолиева киселина, витамин А, желязо, калий, калции, цинк и селен. Също така съдържа флавоноиди, които предпазват тялото от свободните радикали, антиоксиданти са и имат противовъзпалително действие. Спанакът обикновено се консумира през зимата и пролетта и се счита за един от най-полезните зеленчуци. За разлика от останалите зеленчуци спанакът съдържа по-голямо количество протеини и минерални соли.

Спанакът е богат на желязо, витамини А и С, калий и калций. Витамините, които съдържа спанакът, действат добре при настинка и грип, подхранва кожата и очите.

Особено е полезен при страдащите от запек. Нискокалоричен е и е полезен за диабетици. В 100 грама спанак се съдържат 23 калории.

Съставът на спанака го прави изключително полезен за консумация от деца, юноши и жени с болезнена и нередовна менструация. Спанакът обаче крие здравословен риск за хора с алергия към богатия на желязо зеленчук. Не се препоръчва и при хора с бъбречна недостатъчност и проблемна жлъчка, поради наличие на оксалова киселина в състава му. Тя провокира образуването на камъни в бъбреците и жлъчката. Освен това спанакът съдържа много магнезий, откъдето идва и зеленият му цвят. Именно магнезият стимулира активизирането на инсулина, благодарение на който се контролират нивата на гликоген в кръвта. Спанакът е много здравословна и полезна храна. Консумирайки спанак въобще не бива да се тревожите за своите килограми, даже напротив – може да го включите в диета за отслабване. Спанакът е зареден с голямо количество флавоноиди, които играят ролята на антиоксиданти и защитават организма от вредните действия на свободните радикали.

Спанакът е изключителен зеленчук за спазващи диети. Съдържащите се минерални соли в храната на Попай дават сила на организма, действа успокояващо, подсилват костите. Подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане. Спанакът е отдавна познат със свойството си да укрепва костната система. Това се дължи отново на рекордните количества витамин K, който подпомага издръжливостта на нашите кости. Спанакът е с високо съдържание и на калций. Той може да осигури 25% от необходимата дневна доза от този елемент, затова се препоръчва на жени за профилактика срещу остеопороза.

Листата от спанак са чудесна лечебна храна при артрит, мигрена, астма и различни възпаления. Прилага се и в народната медицина. Втриването на листата му се препоръчва при ужилване , изгаряне или охлузване, като помага на кожата да се възстанови по-бързо.

С ниско съдържание на калории, но богат на хранителни вещества, спанакът е един от листните зеленчуци все повече преобладаващи в салатите. Неговата гъвкавост позволява лесното му адаптиране в здравословни зеленчукови напитки и смутита, леко сотиран като самостоятелно ястие, добавен към супа или смесен с други зеленчуци. Най-доброто е, че тази зелена супер храна съдържа толкова много здравословни съставки, че дори е трудно всички да бъдат изброени!