Как да се справим с торбичките под очите

Как да се справим с торбичките под очите?

Тъмните кръгове се появяват, когато кръвоносните съдове прозират през тънката кожа около очите и са по-видими, отколкото при останалата част от лицето. Дебелината на кожата около очите обикновено е само 0,5 мм, докато за останалата част от тялото е около 2мм.

Тъмните кръгове около очите могат да се причинят и от хиперпигментация, поради по-високото производство на меланин в тази зона, който прави кожата по-тъмна.

Причините да имаме сенки под очите могат да бъдат много и различни. Понякога това е показател за умора и недоспиване. Друг път може да е вследствие на изтъняване на кожата около очите, нарушена обмяна на течности в организма и дори алергична реакция. При всички случаи обаче сенките под очите ни правят да изглеждаме уморени, болни и дори ни състаряват.

Причините за появата на тъмни кръгове могат да бъдат генетични, но фактори като недостатъчно пиене на вода през деня и сънят също оказват ефект. Ето най-често срещаните причини:

  • Липса на сън. Това е известен на всички фактор, ако стоиш до късно вечер и не се наспиш добре, със сигурност се събуждаш с уморени очи;
  • Дехидратация. Когато е дехидратирано, тялото задържа вода, това може да причини подпухване около очите;
  • Липса за защита от слънцето. Вредните лъчи на слънцето могат да направят тена на кожата неравен и сивкав и да доведат до появата на тъмни кръгове;
  • Възрастта. Когато остаряваме, е естествено кожата да изтънява и да губи свежестта си, което кара кожата около очите да изглежда по-тъмна.

 

КАКВО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ, ЗА ДА НАМАЛИШ ПОЯВАТА НА ТЪМНИ КРЪГОВЕ?

  • Стар, изпитан метод за справяне с неприятните тъмни петна около очите. Краставицата притежава свойството да изсветлява нежната кожа около очите, както и лек стягащ ефект. Освен това действа освежаващо и успокояващо. Отрежете два тънки резена от една краставица и ги охладете в хладилник за около 30 минути. След това поставете парчетата върху очите за 10 минути и след това изплакнете. Повторете два пъти дневно за период от поне една седмица за максимален ефект.
  • Нанасянето на кокосово масло върху долния клепач е поредното ефективно природно средство за справяне със сенките под очите. Благодарение на хидратиращия ефект, който притежава, кокосовото масло се справя успешно с изглаждане на нежната кожа и предотвратява появата на бръчки в тази зона. Маслото се оставя да подейства няколко часа, след което се изплаква с хладка вода.
  • Кофеинът и антиоксидантите, които се съдържат в торбичките от чай могат също да бъдат полезни в борбата с тъмните кръгове под очите. Те успешно могат да се справят и с подпухналостта в тази зона чрез стесняване на кръвоносните съдове и намаляване на задържането на течности. Просто наложете върху клепачите две използвани и охладени в хладилник чаени торбички от черен или зелен чай за период от 10-15 минути, след което изплакнете лицето с вода.
  • Куркумата притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат в борбата с тъмните кръгове под очите. Тя също ще направи кожата около очите ви по-гладка и нежна. Необходимо е да смесите две чаени лъжици куркума със сок от ананас така, че да се получи гъста каша. Нанесете пастата върху зоната под очите и оставете да подейства 10 минути. Избършете пастата с мека, влажна кърпа.
  • Най-важното за справяне с този проблем, разбира се е да се наспим добре и да си отпочинем. Всеки човек има различни индивидуални потребности и нуждата от сън при различните хора варира. Някои хора се чувстват отпочинали след по-малко сън, други след повече. Но обикновено възрастните хора имат нужда от продължителност на съня между 6 и 8 часа. Има, разбира се, хора, които смятат, че ако спят по-малко от 12 часа не могат да бъдат пълноценни и активни през деня и се чувстват ненаспали се. Колкото и време да ви е необходимо, отделете го за един пълноценен сън и торбичките под очите ще намалеят.