Водата - защо е толкова полезна

Защо е толкова полезна?

Трябва да си признаем нещо, което всички знаем – водата е извор на живот. Водата е толкова естествена и леснодостъпна, но хората често пренебрегват нейното огромно значение за живота и здравето, които са неразривно свързани. Водата е в сърцето на живота. Ето защо човек може да оцелее не повече от няколко дни без вода.

Водата

Тя е онзи незаменим елемент, който дарява живот на клетките, като участва в преноса на кислород и хранителни вещества до клетките на организма, в обмяната на веществата в организма, в поддържането на  телесната му температура. Водата пречиства от токсините и възстановява жизнеността на организма. Във всеки един организъм тя играе ролята на разтворител, на химичен реагент, на среда за извършване на химични реакции. Тя осигурява транспорта на източници на енергия, ензими, хормони, биологично активни вещества, но също и отнасянето на токсични крайни продукти на обмяната. Човешкото тяло съдържа около 70-75% вода при новородените до около 60% на средна възраст. Две трети от нея е вътрeклетъчно разположена. Тя е разпределена неравномерно в отделните тъкани и органи.

ВОДАТА РЕГУЛИРА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА:

Водата има голяма топлинна мощност, която помага да се ограничат промените в телесната температура в топла или студена среда. Водата позволява на тялото да освободи топлината, когато температурата на околната среда е по-висока от телесната температура – започваме да се потим и изпарението на водата от повърхността на кожата охлажда тялото много ефективно.

Трудно е тялото да получава вода от друг източник, освен от самата вода. Безалкохолните напитки и алкохолът крадат огромно количество вода от тялото. Други напитки пък, като кафе и чай, са диуретици, поради което отнемат ценна вода от тялото.

ВОДАТА ОТСТРАНЯВА ТОКСИНИТЕ
Водата помага за отстраняване на токсините от тялото, по-специално от храносмилателния тракт. Водата потиска апетита естествено и помага на тялото да метаболизира съхраняваните мазнини. Проучванията показват, че намаляването на приема на вода ще доведе до увеличаване на маслените отлагания, докато увеличаването на приема на вода може действително да намали депозитите на мазнини. Адекватен прием на вода позволява на тялото ви да отделя отпадъците чрез изпотяване, уриниране и дефекация. Бъбреците и черният дроб я използват, за да изчистят отпадъците, както и Вашите черва. Водата може също така да Ви предпази от запек.

Много хора смятат, че дехидратацията на организма се случва само лятото. Това обаче не е така. Дехидратацията може да се случи по всяко време на годината, не само през летните месеци, когато е горещо. Сухотата, която настъпва през зимата, може да дехидратира тялото дори по-бързо, отколкото когато е горещо. Когато сте дехидратирани, сте склонни да ядете повече. Общо правило: Поради факта, че всяко тяло е различно от правилото, което често чуваме за пиенето на вода на ден може да бъде подвеждаща. Увеличете приема, за да постигнете по-добри резултати.

ВОДАТА ПОДОБРЯВА ВИДА НА КОЖАТА
Редовната хидратация, чрез пиене на вода овлажнява кожата Ви, поддържа я свежа, мека, блестяща и гладка. Отстранява се бръчките. Това е най-доброто лечение против стареене!

Водата

ВОДАТА ПРЕДОТВРАТЯВА ГЛАВОБОЛИЕТО
Дехидратацията може да предизвика главоболие и мигрена при някои индивиди. Няколко проучвания показват, че водата може да облекчи главоболието при тези, които са дехидратирани .
Това обаче зависи от вида на главоболието.

Животът не може да съществува без вода. Трябва непрекъснато да добавяме прясна вода в тялото си, за да го поддържаме правилно хидратирано. Водата може да бъде чудо изцеление за много често срещани заболявания като главоболие, умора, болки в ставите и много други. Можем да изминем седмици без храна, но само 3 дни без вода!