Вредите от слънцето

Как да се предпазим от слънцето?

Факт е, че UV лъчи нанасят големи поражения върху кожата. Поява на пигментни петна и лунички са само някои от тях. За съжаление тези лъчи са едни от преките виновници за появата на  фини линии и бръчки по лицето, както и за  отпускането на кожата. UV лъчите са този фактор, който отключва  сериозни предпоставки за  рак на кожата.  В тази статия сме подготвили за вас няколко съвета, с които да прекарате по-спокойни летни дни.

  • Без значение от възраст или пол, за нас слънцезащитния крем трябва да бъде включен в ежедневната ни рутина задължително  през всеки сезон от годината. Мнозина се заблуждават, че при облачно време UV лъчите не нанасят вреди, но това не е така! Тези лъчи могат да навредят,  дори в дните, които слънцето грее  оскъдно;
  • Разпознаваме два вида лъчи – UVA и UVB лъчите. Те са ултравиолетови и  са опасни за хората. Първите са пигментообразуващи. Благодарение на тях ние  придобиваме  тен на кожата си, но също така тези лъчи са виновниците за  застаряването и  увреждане й. Доказано е, че UVA лъчите увреждат и зрението ни;
  • Вторите лъчи причиняват сериозни проблеми от рода на изгаряния на кожата, както и множество кожни проблеми, в т.ч. рак на кожата.

Вредите от слънцето

Как да изберем правилен слънцезащитен продукт?

Производителите маркират на опаковките на своите продукти обозначения за фактора на  защита, който предлага съответният производител. Препоръчваме ви закупуването на слънцезащитен крем да става от аптека или специализирано медицинско заведение. Някои търговски вериги правят гръмки реклами за даден слънцезащитен продукт, но често качеството се разминава с действителния ефект на съответният продукт. При положение, че имате чувствителна кожа, то се консултирайте с дерматолог, който да ви препоръча подходяща грижа за вас.Освен това всеки слънцезащитен продукт трябва да притежава  обозначение на фактора защита, който предлага  – SPF.  Това  е лабораторна мярка, показваща ни ефективността на слънцезащитния филтър.

Ако използвате слънцезащита с фактор  50+ ще се сдобиете с шоколадов загар. Този фактор гарантира сигурността на вашето здраве за кожата ви.