чипс от тиквички

Това е един изключително здравословен вариант на пържените тиквички или чипса. В тази рецепта всички съставки остават сурови и запазват хранителните си свойства, а вкусът е неповторим.

Тиквичките са един от най-консумираните зеленчуци през пролетта и лятото. Сурови, варени, печени, те имат невероятен вкус, могат да бъдат част от нашите кулинарни шедьоври, но по-важното е, че имат редица ползи за здравето.

Може да се изненадате, но тиквичките са един вкусен зеленчук и са подходящи за вашите диетични режими на хранене. Съдържат малко калории, около 25 за 100 грама, но същевременно оставят усещане за ситост.

Също така тиквичките имат високо съдържание на вода – 95%, което означава, че ще бъдете хидратирани, но и ще подействат като естествен диуретик. Ако страдате от запек, хапвайте по-често от тях, защото са богати и на фибри.

Важни за здравето на мъжете

Редица изследвания са доказали, че тиквичките имат положителен ефект при пациенти страдащи от доброкачествена простатна хипертрофия. Увеличаването на простатната жлеза може да доведе до проблеми с пикочната функция, да наруши сексуалната активност. Правилното лечение в комбинация от здравословно хранене, в което има и тиквички, може да подобри значително състоянието.

Вече се чудите как да си приготвите това вкусно изкушение? Ето какво ви е нужно:

  • 4 чаши ситно нарязани тиквички;
  • 3 супени лъжици краве масло;
  • 2 супени лъжици оцет балсамико;
  • 2 ч.л. едра хималайска сол.

Започнете с разтапянето на маслото. Сложете го в малка купа и го смесете, заедно с оцета.

Ако не сте нарязали тиквичките – сега е моментът да го направите. Оваляйте ги добре в получената смес.

Ако сте решили да не се подлагате на дълго пържене, загрейте фурната на 90 градуса. Наредете тиквичките върху хартия за печене и ги поставете да се изпекат. При изпичането е нужно да ги обръщате и подреждате равномерно.

Ако пък сте решили да се придържате към традиционното пържене, използвайте няколко лъжици масло Гхи и изпържете тиквичките в тиган. Накрая посолете със сол.

Вашият вкусен чипс е готов за консумаци.

Нашето предложение ще ви дари с любимия и познат вкус на чипса, но в истински здравословен вид. Освен, че неволята учи, тя ражда и креативни кулинарни решения.

Заменили сме токсичното олио, което при пържене се разпада на свободни радикали, с пречистена естествена мазнина, а картофите – с полезен и безвъглехидратен зеленчук. А като бонус.

Има хора, които се чувстват по-добре, когато изключат месото от режима си и в това няма нищо лошо. Често, изборът на подобен тип хранене е продиктуван и от екологични съображения.