Какво трябва да знаем за простатата

Какво трябва да знаем за простатата?

Простатата това е жлеза при мъжете, която е с размерите на орех или кестен  и се намира точно под пикочния мехур. Тя е много нежна и деликатна жлеза. Известно е, че простатата произвежда течност, наричат я също секрет, която се смесва със семенните клетки. Така възниква семенната течност при оргазма на мъжа от пикочния канал (еякулация). Известно е, че  простатната жлеза служи за продължаване на рода и не влияе върху сексуалното влечение, както и за ерекцията.

Увеличаване на простатата – доброкачествена хиперплазия (аденом)

Простатата се увеличава с напредване на възрастта. Това е и причината за стесняване на пикочния канал, защото тя започва да го притиска. Понякога  може да предизвика проблеми при уриниране.

Какво трябва да знаем за простатата

Причини за заболяване на простатата

При преминаване на границата от  40 г. мъжът започва плавно да навлиза в нов етап от живота си.Този етап често е сравняван с  климакса при жените. Нарича се  андропауза. С напредването на възрастта в организма на мъжа се изменя балансът на половите хормони. Изследвания доказват, че се засилва влиянието на женския естроген. Този хормон подпомага увеличаването на простатата.

Известно е, че доброкачествената хиперплазия на простатата, всъщност  е заболяване, при което се увеличават  вътрешните отдели на жлезата( увеличава се секретът).Това забляване е регистрирано при 50% от мъжете, които са  на възраст между 40 и 60 години. В друга категория – между 60 и 80-годишна възраст,  процентите  са 75.

Симптоми

Те се изразяват  най-често с оплаквания по време на уринирането:

  • Отделяне на слаба струя урина или капки;
  • Нарушения в съня;
  • Често изпускане на урина. Това се случва най-вече нощно време;
  • Уринирането се извършва само с усилие;
  • Неочаквани  позиви за уриниране;
  • Непроизволно изпускане на урина (инконтиненция);
  • Болки и парене при уриниране;
  • Чувство за не изпразнен пикочен мехур.

Неминуемо тези симптоми повлияват на страдащите от това заболяване. Пълноценният  сън при мъжете с това заболяване е нарушен от честите ставания нощно време.

Тежък стадий на заболяването

При протичане на тежкия стадий на заболяването, се наблюдава  образуването на така наречената остатъчна урина. Когато струята е слаба, пикочният мехур не може да се изпразни напълно и урината остава в него. Това е и моментът, в който възниква постоянното чувство за пълен пикочен мехур. От там следват  непрекъснати позиви за уриниране. Понякога те са съпроводени от произволно (неволно) изпускане на урина. Тази задържана остатъчна урина в пикочния мехур е идеална среда за бактериите, които могат да предизвикат болезнени възпаления на пикочния мехур или на простатата. Именно тези инфекции са причината за болките при уриниране. Понякога се наблюдава и повишаване на телесната температура, както  и треска. Има регистрирани случаи, в които е доказано, че е възможно образуване на камъни в остатъчната урина.

Съществуват фактори за възпаление на простатната жлеза като скрити огнища на възпаление в тялото. Такива могат да бъдат възпаленията в зъбите, синусите, бъбреците и т. н. Тогава бактериите от гнойните процеси постепенно достигат до жлезата по кръвен път.

Заболяването на увеличената простата,  трябва да се лекува, тъй като възпаленията в ранните години при мъжете, може да се отразяват негативно на възможностите за създаване на потомство.