Ягоди

Какво знаем или не знаем за червените изкушения – Ягоди?

Макар сезонът им вече да поотминава, на някои места все още може да откриете от сладките ягоди и да похапнете от тях. Това малко плодче радва с уникалния си вкус, но също така притежава невероятно ценен витаминозен състав. Ягодата е растение от семейство Розови. Техният аромат сам говори за това ясно. Червеното изкушение е любим плод на малки и големи. Плодовете се консумират пресни, сушени, замразени, а някои дори ги консумират мариновани. От ягоди се приготвят сладко, конфитюр и много други десерти. Ягодата притежава богат витаминен състав.

Ягодите са известни с това, че са плодът, чиито семки са отвън. Средно ягодата е осеяна с около 200 семки. Ето  това е и причината почти при всяко отхапване да намираме част от тях между зъбите си. Някои ботаници твърдят, че всъщност  всяка семчица, е отделен плод.

Ако се върнем назад във времето, ще разберем, че още древните римляни са вярвали в лековитостта на ягодите. Те са ги използвали са ги за всякакви неща – като се почне, че са ги прилагали за  справяне с депресията и се стигне до това, че са лекували болки в гърлото, до сваляне на температура и до лекуване камъни в бъбреците.

В наши дни  е препоръчително да се консумират  ягоди, особено за спомагане работата на сърцето и кръвоносните съдове. Доказано е, че ако консумираме ягоди, то това би намалило  налягането и холестерола в нашия организъм и би  подобрило функционирането на сърдечния мускул. Казват, че чрез консумацията на сладкия плод, хора  се възстановят от сериозни заболявания и по-продължително гладуване.

Ягодите са много полезни за потентността при мъжете. Те са богати на цинк, а той стимулира производството на тестостерон.

По последни данни става ясно, че червеното зрънце подобрява апетита и повишава усвояването на храна. Дори в Русия сладкото от ягоди се предпочита за край на храненето, понеже облекчава симптомите на преяждане и лошо храносмилане.

Вкусното плодче се използва не само за храна, но и в козметиката. Настърганата пулпа на плода е предпочитана маска за лице от много дами. А ако смесите ягоди с извара, получавате натурална избелваща маска за лице.

Не на последно място в тази статия ще кажем, че ягодите, освен витаминозна бомба, съдържат високи нива на нитрати. Доказано е, че именно това подпомага кръвообращението и притока на кислород към мускулите. А за спортуващите е важно да знаят, че е важно да похапват  ягоди преди активни физически упражнения, защото така ще горят повече калории.

Задължително ще споменем и фактът, че на колкото повече слънце се наслаждават ягодите докато узряват, толкова по-високо ще бъде съдържанието на плодови киселини и захар в тях.