Как да забравим за зъболекаря и да имаме здрави зъби благодарение на някои витамини?

Здравите зъби и венци са изключително важна част от човешкото тяло. За да постигнем това е важно да се храним здравословно, а също така  да имаме добра орална хигиена. Нашето орално здраве зависи много от това какво е нашето меню, както споменахме току що. Освен това е важно и какви витамини и минерали поемаме с храненето си ежедневно. Това е така, понеже в нашата уста има тъкани, които са с различна структура. Всяка една от тях се нуждае от различни хранителни вещества. Така те се поддържат здрави. Не пропускайте профилактичния преглед в дентален кабинет за да следите вашето орално здраве.

В тази статия ще ви запознаем някои витамини и минерали, които сами по себе си  са отговорни за здравето на различните структури в устната ни кухина. А също така ще ви посочим и чрез кои храни бихте могли да си ги набавите.

Витамин C  –  този витамин е един от най-важните за човешкото здраве. Неговата функция е да предпазва венците от възпалителни процеси. Той е един от основните витамини при лечението на гингивита. Приемайки го, ние се предпазваме от загуба на зъби, което е свързано с  някои пародонтални заболявания. Този чуден витамин засилва имунната ни система и успешно ни помага за бързите оздравителните процеси в нея. Известно е на всички ни, че той се съдържа в големи количества в цитрусовите плодове. Лошата новина е, че именно тези плодове съдържат не малко количество киселини, които може да увредят зъбния ни емайл. Препоръчително е след консумацията им устата да се изплаква с вода. Можем да открием от вълшебния витамин и в ягодите и в шипките, в картофите и в броколите. Но за съжаление голяма част от него се разпада при готвене и различна термична обработка на тези продукти.

Витамин А е този витамин, чрез който нашите слюнчените жлези функционират правилно. Тези жлези изливат слюнката в устната кухина. Известно е на всички ни, че слюнката притежава отмиващо и антибактерицидно действие. Това е витаминът, който този помага за костния растеж и зъбното развитие през човешкия живот. Витамин А се нарича още  ретинол. Храните, които са богати на него това са черният дроб, жълтъкът, млякото, рибеното масло. В растителните храни се нарича каротин. Големи количества от него се съдържат в морковите, кайсиите, както и тъмно зелените зеленчуци, които са броколи и спанак.

Витамин Е е важен, защото елиминира възпалителните процеси в устната кухина. А когато венците ни са наранени, той спомага за бързо заздравяване. Богати на витамин Е са зелените растения, жълтъкът на яйцето, мазнините в млякото.

Калцият е основната съставка на зъбите и костите в човешкото тяло и не само в него.  В организма ни, в кръвта циркулират определени количества от него. Това е важно, понеже за правилното функциониране на органите и системите в тялото ни е нужен калций. За да вкарваме необходимото количество калций в организма си, е важно да консумираме мляко и млечни продукти, сьомга, карфиол, зеле, бадеми и др.

Фосфорът , заедно с калцият,  имат основно значение за минерализацията на твърдите зъбни тъкани в човешкия организъм. По-голямата част от него също се натрупва в костите и зъбите. Когато се отключи липса на фосфор в тялото ни, може да се получи загуба на апетит, анемия, болка в мускулите, също така отслабване на имунната система и др. Храни, богати на фосфор са продукти от семейство бобови, сирената, риба и др.

При проблеми със зъбите може да се обърнете към стоматолог за за бърза консултация.